От 3 до 7% ръст на германски туристи отчитат хотелиери по Северното Черноморие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:05 / 14.09.2010
534
От 3 до 7% е ръстът на германските туристи по Северното Черноморие през летния сезон тази година. Това каза Димитър Димитров, председател на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите - регион Североизточна България. Най-често гостите в курортните комплекси това лято са били от Румъния, България, Русия и Германия. По данни на Димитър Димитров тази година се завръщат полските и чешките туристи, което е добър индикатор за работата на хотелиерите и ресторантьорите.

Това все още не са официалните данни, защото сезонът е все още в разгара си. Но по предварителните данни, с които разполага бранша може да се твърди, че сезонът е бил успешен. Туристите са в пъти повече, но отчетените приходи са значително по-малко това лято. "Това се дължи на ниските пакети, които подготвихме за сезона. Обявените цени бяха намалени до минимум и България бе една от най-евтините дестинации в европейските страни. На това се дължи ситуацията в големия брой туристи и ниските приходи. Но в условия на криза цената продава", допълни Димитров. Намаляването на цените е бил добър ход от страна на хотелиерите, защото при обратния вариант е имало вероятност в края на годината собствениците да бъдат и на загуба. Димитров коментира и посещаемостта по Южното Черноморие отчитайки, че то се посещава главно от млади туристи. За разлика от Северното Черноморие, където ходят предимно семейства. "Всички казват, че Слънчев бряг е бетонен курорт, но явно е предпочитан и търсен от младите туристи", каза още Димитров.

Относно евентуалното уеднаквяване на ДДС-то в туризма, което правителството обмисля, Димитров посочи, че становището на Браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите - регион Североизточна България е за единна ставка, но в порядъка на 8 % или сега съществуващата ставка. "Нека правителството направи промените, но да ги направи от следващата година, за да може при следващото предварително договаряне с туроператорите да имаме предвид новите ставки. Базата вече е продадена за следващата година и не може да коригираме цените. В Гърция например се очаква нулева ставка на ДДС-то за следващата година. Там имат и имат и 50% ставка за акциз на родните напитки, което също им дава дивидент при цената", допълни Димитров.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).