Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От МРРБ обясниха отговаря ли на изискванията парапета в болница "Св. Анна", където загина дете
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 11.02.2019Коментари (0)3143
© ЕПА/БГНЕС
Две наредби контролират безопасността на строежите и съоръженията в жилищните и обществените сгради, съобщава БГНЕС. Това е отговорът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, получен след журналистическо запитва във връзка с трагичния инцидент във варненската болница "Св. Анна", при който две годишно дете почина, падайки през парапет от третия етаж. Веднага след трагедията Районната прокуратура във Варна обяви, че започналото досъдебно производство се води единствено "срещу родител или настойник, който не е положил достатъчно грижи за детето".

Изискванията за безопасност на строежите и най-вече на обществените сгради са регламентирани и с подзаконовите нормативни актове по устройство на територията – Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания и Наредба от 2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.

"Контролът по прилагане на цитираните наредби е на проектанта, който носи отговорност за проектирането на строежа в съответствие с основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация, и на консултанта извършил оценяване на съответствието на инвестиционните проекти.

С действащите законови разпоредби е вменено задължение на собствениците на въведени в експлоатация строежи, какъвто е настоящият случай във Варна, да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация", се казва в писмения отговор, изпратен от МРРБ до БГНЕС. Според чл. 46 на тази наредба разстоянието между вертикалните елементи на парапета трябва да е не повече от 9 см с оглед безопасно ползване от деца. Така дори в най-тясната си част елементите на стълбището във варненската болница "Св. Анна" се оказват поне два пъти по широки, но и два пъти по-опасни за децата.

В наредбата на регионалното министерство от декември 2015 г. има текст, в който е записано, че предпазните парапети с цел обезопасяване срещу възможно падане се проектират с височина най-малко 1 м за обезопасяване срещу падане от височини до 12 м и с височина най-малко 1.10 м за обезопасяване срещу падане от височини над 12 м. Именно това изискване не е спазено в родилното отделение във варненската болница "Св. Анна". Там две годишното дете е паднало от най-малко 12 м и парапетът на третия етаж е трябвало да бъде най-малко 1 м, но след проверка е установено, че той е висок не повече от 90 см



Още по темата: общо новини по темата: 6
14.02.2019 »
05.02.2019 »
04.02.2019 »
04.02.2019 »
03.02.2019 »
03.02.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: