Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От МВР към варненеци: Пазете дома си по празниците!
Автор: Екип Varna24.bg 14:51 / 22.12.2016Коментари (0)1218
©
Почивните дни около Коледа и Нова година, освен празничност и богати трaпези, предоставят възможнсоти за пътуване в страната и чужбина. Част от жителите на Варна напускат своите домове, за да гостуват на свои близки и приятели. 

Но празниците също така могат да се тълкуват и като "работно време" от определени представители на обществото.

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. И тази година ОДМВР - Варна ще призове всички граждани, а и гостите на града, да бъдат предпазливи, отговорни и да не допускат небрежност към имуществото си.

Нека си припомним основните съвети на криминалистите:

Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.

При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват: пари, накити от благороден метал и компактната техника - видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! А, ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всики врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

Не оставяйте ключове от жилището на леснодостъпни места!

Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни.

Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвънеяване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

За сигурността по време на пазаруване:
Приоритет в работата на варненските полицаи е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор. С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби. 

Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изоастря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по врема на пробване на дреха, хапвамне в заведение или просто почивка.

При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари! 

Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.

Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи. 

С цел опазване на обществения ред, ОДМВР - Варна предприема всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има по-голямо струпване на хора - търговски центрове, гари, автораги, площади. През празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси. Служителите на реда ще следят да няма кражби в празните домове.
Коледа е празник на светлите емоции, на топлината и уюта на дома, на споделените мигове, на радостта в очите на децата. 

Нека донесе на всички нас именно това. Да добавим нотка отговорност в симфонията от Коледни песни и да си гарантираме добро настроение.




Още по темата: общо новини по темата: 129
04.01.2017 »
02.01.2017 »
02.01.2017 »
01.01.2017 »
01.01.2017 »
01.01.2017 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: