Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От Великотърновския университет взеха позиция за турските студенти в ИУ
Автор: Екип Varna24.bg 15:47 / 13.03.2009Коментари (0)663
© Varna24.bg
Студентският съвет на Великотърновският университет изпрати до медиите декларация, която бе прочетена днес пред медиите в Старата столица. Цялата им позиция публикуваме във Varna24.bg:

В последните седмици в академичната общност се разпространява тревожната новина за съществуването на двоен стандарт в обучението на студенти в някои големи български университети. На чуждестранните студенти от Република Турция се дават привилегии, които не са достъпни за останалите колеги - обикновени български граждани. Особено скандален е случая с Икономическия Университет във Варна, който е едно от най-големите и реномирани висши учебни заведения в България. Публична тайна в академичните среди там е, че на чуждестранните студенти от Репубилика Турция се дават много по лесни задачи и дори, когато не могат да отговорят и на тях - решенията се записват на дъската. Това е сериозно нарушение на установения в българското законодателство учебен процес и грубо се погазват всички норматвни актове в Република България, свързани с висшето образование.

Скандалът стана особено голям след като самият турски консул в Бургас се намеси в защита на 13 свои сънародници . Те трябаше да напуснат след невзети пет ликвидации, но бяха на път да получат пореден компромис в разрез със всички правила и норми, ако не беше реакцията на студентите от икономическия университет.

Един от малкото студенти, които се осмеляват да се опълчат срещу тази груба официална намеса на Република Турция в академичната автономия, е второкурсник от Икономическия Университет, който работи и като системен администратор във висшето училище. След разпространената от него и неговите колеги информация, за беззаконията в университета, той е заплашен лично от Проф. д-р ик. н. Калю Иванов Донев, Ректор на Икономическия университет, че ще бъде уволнен и изключен от учебното заведение.

За съжаление Студентският съвет на Икономически Университет - град Варна, вместо да защити правата на студента, каквито са неговите задължения по чл. 72 от ЗВО, излиза с декларация която изцяло защитава ректорската позиция. Факт, който отново е в разрез с нормативната уредба на студентските съвети в РепубликаБългария

С оглед на всичко изброено дотук Студентският съвет на Великотърновският Университет осъжда практиката на двойния стандарт в Икономически Университет - град Варна и напомня на Проф. д-р ик. н. Калю Иванов Донев, че тоталитарната система в България отдавна изчезна и действията на местни феодали в българските университи не могат да бъдат толерирани. Морално задължение на Ректора на Икономическия университет е да прекрати порочната практика на двойния стандарт и да подаде оставка.

На колегите от Студентския съвет на Икономически Университет - град Варна искаме да напомним, че те са избрани от студентската общност да защитават правата и интерсите на студентите и трябва да бъдат коректив, а не безпринципен защитник на Ректорското ръководство.





Още по темата: общо новини по темата: 11
31.10.2009 »
15.04.2009 »
18.03.2009 »
17.03.2009 »
16.03.2009 »
15.03.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: