От днес 3D дупка ще забавя шофьорите край варненска гимназия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:45 / 03.11.2014
1568
С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост, всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

През 2014 година денят е 16 ноември. На тази дата се почита паметта на хилядите хора, загинали без време по пътищата в следствие на пътнотранспортни злополуки.
По този повод екип от Първа езикова гимназия и доброволци от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПОСТРАДАЛИ ПРИ КАТАСТРОФИ ще направят демонстрация на т. нар. ефект "забавител". Тя ще бъде днес от 13 ч. на ул. Подвис, до Първа езикова гимназия.

Проектът "Илюзия за по-безопасен живот" се реализира благодарение на екипа от Първа езикова гимназия.

Идеята на проекта е на уличното платно в непосредствена близост до сградата на училището да се постави "илюзорен забавител". Той представлява 3D изображение на дупка, поставено на асфалта няколко метра преди пешеходната пътека. Дупката се вижда реалистично само от един определен ъгъл, поради биологичните особености на човешкото око да възприема две картини като един единен обемен образ. Целта на изображението е да накара водачите, движещи се по пътното платно да намалят скоростта си, за да избегнат илюзията на дупка, като едновременно с това да дадат предимство на чакащите пешеходци на пътеката.

Неспазването на пътните ограничения, особено на територията на Първа езикова гимназия може да се реши и по още един начин: чрез поставяне на бяла пътна зигзагообразна маркировка по края на шосето, където то се свързва с бордюра. Неговата цел е илюзорно да се създаде усещане за стеснен път, като по този начин се редуцира високата скорост на автомобилите и кара шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя.

Пътнотранспортните произшествия с тежки последици не са природна стихия, на която не можем да се противопоставим и не са цената, която трябва да платим за ежедневната ни мобилност и забързан начин на живот. Те са бедствие, в резултат на човешки грешки, които могат да бъдат предвиждани и преодолявани с известни усилия. Едва ли има нещо, което да си заслужава повече и да е по-ценно от един човешки живот.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).