Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От днес стартира акцията "Светлина", карайте с включени фарове
Автор: Екип Varna24.bg 07:55 / 01.11.2009Коментари (0)1113
© Varna24.bg
Акция "Светлина" започва в страната от днес, 1 ноември. До 1 март водачите трябва да шофират автомобилите си с включени фарове на къси светлини и през светлата част на денонощието.

Поредната превантивна инициатива на Пътната полиция цели ограничаване на предпоставките за тежки автомобилни катастрофи през есенно-зимния сезон с рисковите групи участници в движението - пешеходците и водачите с малък опит. Акцията ще протече на два етапа: предупредителен - от 1 до 8 ноември, и контролен - от 8 до 20 ноември.

Полицейската статистика сочи, че намалената видимост през настъпващия есенно-зимен сезон, липсващото или недостатъчно улично осветление при запазена висока интензивност на движението допринасят за нарастване на аварийността по пътищата. През този сезон се увеличават злополуките поради неизправни и нерегулирани фарове, особено в съчетание на неправилно движение на пешеходци в тъмните часове на денонощието.

Затова в рамките на операцията пътните полицаи ще проверяват осветителните системи на автомобилите и сигнализацията на пътните превозни средства, включително велосипеди и каруци, състоянието на гумите и изправността на устройствата за измиване на предното стъкло.

От 1 до 8 ноември включително, когато е предупредителният период на акцията, пътните полицаи само ще предупреждават водачите да отстранят неизправностите по автомобилите си, но след 9 ноември ще налагат санкции.

Съвместно с представители на общинските администрации и на пътните управления ще се извърши оглед на уличното осветление, повредите на пътните платна, вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка, за да се отстранят нередностите.

От Пътна полиция напомнят, че за неизправни светлини законът предвижда глоба от 20 до 150 лв и отнемане на 5 контролни точки, а за управление на МПС с износени или повредени гуми паричната санкция е 50 лв и отнемане на 6 контролни точки.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Европейски избори 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: