Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От днес стартира третият етап на акция "Зима"
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 21.11.2017Коментари (1)3359
© Varna24.bg
Третият етап от традиционната акция "Зима" започва на 21 ноември и ще продължи до края на месеца. Той ще протече под мотото "Безопасно шофиране през зимата".

Дейностите на пътните полицаи ще бъдат насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, както и над поведението на водачите.

Както в рамките на предходните два етапа, така и по време на този ще бъде отбелязван тематичен ден без жертви. 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници на моторни превозни средства - жертви на пътя.

Според данните на пътна полиция, от началото на месец ноември на територията на област Варна са настъпили общо 149 пътнотранспортни произшествия, от които 33 са катастрофите с пострадали - 41 ранени. За периода няма загинали при ПТП жители на област Варна. Сравнявайки със същия период на 2016 г., броят на тежките ПТП е 43, 2 са загинали, а 55 са били ранени.

Пътна полиция се обръща към всички участници в движението по пътищата с апел да бъдат внимателни и отговорни към себе си и към останалите на пътя.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

1) НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА!
Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подходящи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си! 

2) ДВИЖЕТЕ СЕ С РАЗУМНА СКОРОСТ!
Препоръчително е да изберете такава скорост, която да ви позволи да реагирате и спрете, без да губите контрол над автомобила в осветяваната от фаровете зона! Бъдете в очакване пред вас на платното да се намират: пешеходец, колоездач без светлоотразителна жилетка, каруца.
Помнете, че трудно видими обекти може да срещнете не само в населените места, а и по пътищата между тях.
Преди разминаване с насрещни автомобили непременно намалете скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова "презастраховане" ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.

3) БЪДЕТЕ НАЩРЕК В "ТЪМНАТА ЗОНА"!
При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил намалете скоростта, попадате в т.нар. "ТЪМНА ЗОНА" - видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.
Помнете, че Е ВЪЗМОЖНО именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука. 

4) ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ! 

Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край спирките на автобуси, тролейбуси и трамваи е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец.
Препоръчително е да намалите скоростта и максимално да увеличите страничната дистанция от заобикаляния от Вас спрял автобус, тролейбус или трамвай. 

5) ОЧАКВАЙТЕ ВНЕЗАПНИ ДЕЙСТВИЯ НА ВЪЗРАСТНИ ПЕШЕХОДЦИ И ДЕЦА! БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!
Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.
Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.
Прогнозирайте внезапните действия на възрастните и децата, движете се със скорост, гарантираща избягването на всякакъв риск. 

6) ПРИ ДЪЖД ОЧАКВАЙТЕ НАВОДНЕНО ПЛАТНО И АКВАПЛАНИНГИ!
Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.
Препоръчително е да предотвратите попадането в аквпланинг, като проверявате често налягането на гумите, износването им, дълбочината на протекторите и като управлявате автомобила си по-бавно и внимателно. 

7) ПРЕДВИЖДАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ!
В късна есен сутрин много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед.
Движете се предпазливо! Намалете скоростта, а след като навлезете в хлъзгав участък използвайте за тази цел двигателя! Увеличете значително дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.

8) НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ! НЕ ОБРАЗУВАЙТЕ ЗАДРЪСТВАНИЯ ЗАРАДИ НЕТЪРПЕЛИВОСТ И САМОНАДЕЯНОСТ!
През зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.
Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът ви не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако вашият опит зад волана при зимни условия е недостатъчен и нямате резервен по-опитен водач, по-добре е да отложите пътуването, ако то не е крайно наложително!
Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.
Ако застигнете дълга неподвижна автомобилна колона, не проявявайте нетърпение и чакайте като останалите, докато движението се нормализира.
При образували се колони на магистралите, не навлизайте и не спирайте в аварийните ленти - така блокирате достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и Спешна помощ.

9) БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!
Когато при отрицателни температури управлявате автомобил по суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост На северен склон, в гориста местност или на сенчест участък меже да навлезете върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго.
При попадане върху лед запазете самообладание и плавно намалете скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка.

ПРЕДИ ВСЯКО ЗИМНО ПЪТУВАНЕ СЕ ОСВЕДОМЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СЛЕДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ПЪТНАТА ОБСТАНОВКА!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От началото на акцията Ви уважаеми колко са жертвите по пътищата.....Няма нужда да ми гледат течноста за чистачките,а да излизат на пътя и да си гледат работата
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: