От летище Варна отчетоха спад на трафика с 57%

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:39 / 12.08.2020
3609
Днес, 12 август, Фрапорт България официално положи подпис на Меморандум за сътрудничество и партньорство с висши училища и други представители на местния бизнес. Съвместната инициатива, ръководена от Община Варна, има за цел да подпомогне развитието на Варна като "Град на знанието“ и да осигури устойчиви връзки между всички заинтересовани страни в общността, които чрез съвместни действия са поели ангажимента да ребрандират града, като го трансформират в модерен, зелен и високотехнологичен в областта на транспортът, туризма, медицината, ИТ и морската индустрия. 

Участие в официалната церемония взе Димитър Костадинов, Директор на летище Варна, който в негово изказване сподели "Въпреки, че годината и летният сезон са изключително предизвикателни за летището, ние работим усърдно и полагаме големи усилия да запазим важната роля, която имаме в местната общност. Спазваме всички наложени правила и противоепидемични мерки с цел да подобрим преживяването на пътника и осигурим безопасен престой на летището. Въпреки, че спадът на трафика е значителен -57% за летище Варна от началото на годината до края на м. юли и -73% за летищата Варна и Бургас заедно за същия период, ние сме оптимисти и още по-ангажирани да си партнираме с местната общност за да можем заедно да укрепим позицията, достъпността и свързаността на град Варна, като по този начин да осигурим дългосрочното развитие на града.“

Макар и отчетеният спад на пътническия трафик през летните месеци, броят на пътниците на летище Варна нарасна от над 12 000 обслужени през май до над 31 хиляди през м. юни и над 103 хиляди предходният месец. На летище Бургас са обслужени над 1 500 пътници през май, над 6 200 юни и над 121 хиляди миналият месец. 

През м. юли са извършени общо 1 103 редовни и чартърни полети, което е спад от -59% спрямо миналата година. През същия месец са превозени над  24 700 пътника с чартърни полети от/до: Австрия, България, Чехия, Германия, Литва, Полша, Русия и Украйна.

По брой пътници Топ 10 класация на дестинациите обслужени от Летище Варна през м. юли са: Германия, България, Полша, Обединеното кралство, Чехия, Нидерландия, Австрия, Белгия, Люксембург и Кипър.

На летище Бургас през м. юли са извършени общо 1 160 редовни и чартърни полети, което е спад от -78% спрямо миналата година. През същия месец са превозени над  46 300 пътника с чартърни полети от/до: Белгия, България Чехия, Дания, Германия, Литва, Холандия и Полша.

По брой пътници Топ 10 класация на дестинациите обслужени от Летище Бургас през м. юли са: Полша, Чехия, Германия, Обединеното кралство, България, Холандия, Украйна, Белгия, Дания и Австрия. 

“Предвид променящите се нива на заболеваемост в страната и рестрикциите от различните държави при пътувания от/до България e изключително е трудно да се направят точни прогнози, дори и за текущия месец, защото ситуацията е изключително динамична. Очаква се тенденцията от месец юли да се запази, с възможно минимално подобрение на спада на трафика предвид новостартиралите 9 нови целогодишни дестинации на Wizz Air на летище Варна," добави летищният директор.

 


Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).