Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От началото на годината: 60 натровени с хероин и над 12 пъти повече пияни деца във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:16 / 28.10.2015Коментари (0)4864
© Varna24.bg
Доц. д-р Снежана Златева
Нови модерни синтетични наркотици и ГМО-канабис съсипват бъбреците, черния дроб, психиката и убиват децата ни, сподели доц. д-р Снежана Златева - ръководител на Клиниката по токсикология на МБАЛ-Варна към Военно медицинска академия за Varna24.bg.

-Доц. Златева, каква е тенденцията на зависимост от алкохол и наркотици във Варна?

-Тенденцията, която тазгодишната статистика показа, е тревожна.  Над 12 пъти са се увеличили острите интоксикации с алкохол сред младежите, четирикратно се увеличават интоксикациите с наркотици. Най-честия наркотик сред младежите е марихуаната, като случаите на злоупотреба са увеличени 3,3 пъти. Друга важна тенденция е увеличаване честотата на хероиновите интоксикации във възрастовата група от 19 до 64 години, като тази година имаме бум със 60 случая на остра интоксикация. 

Заедно с това има данни за застаряване на тези употребяващи хероин, които са на метадон и чрез метадона са преживели доста години, но продължават с употребата на хероин. Нарастват хоспитализациите по повод комбиниран прием на наркотици, както и поради смесената употреба на наркотик и алкохол. Този начин на употреба води до по-бързо настъпване на сумарни и токсични ефекти, които застрашават живота на младежите и се наблюдават първите случаи на тежки психози. До остри отравяния се стига и след употреба на стимуланти като амфетамини, метамфетамини и кокаин, които обаче остават на ниски нива сред учениците и са разпространени по-често сред възрастните.

Епидемиологичното проучване, което Сдружение "Живот без алкохол" съвместно с Клиниката по токсикология към МБАЛ-Варна към ВМА проведе, е по поръчка на дирекция "Превенции" и касае острите интоксикации с алкохол и наркотици за населението на гр. Варна в две възрастови групи - до 18 и след 18 години. Това е показател, който се следи и от Европейския наблюдаващ център за наркотици в Лисабон. 

Много са тревожни данните от Европейския доклад за наркотици, които показват, че честотата на употреба при марихуаната и екстазито, най-често употребяваните наркотици, които се смятаха за безобидни, е много висока. Използват се модерни технологии за тяхното пречистване и това ги прави изключително токсични. 
101 са новите синтетични наркотици през 2014 г. 130 са синтетичните канабиноиди, което прави действително цялата ситуация около наркотиците тревожна за Европа и за Варна. 
Действително според мен данните от 2014 г.,съпоставени с 2009, са силно притеснителни.
 
-Кои са най-фрапиращите случаи във вашата клиника напоследък?

-Доволни сме от заключенията на Европейския доклад, който алармира, че марихуаната не е безобидна. Синтетичната марихуана се продава вместо стандартната трева. Фрапиращите ни случаи са три. Това са млади мъже от 19 и 20 години ,с висок потенциал и висше образование, които развиха шизофренни подобни състояния вследствие злоупотреба с марихуана. Лекувахме ги около десет дни при нас, но при единия останаха трайни нарушение. Наблюдението показва, че именно това са най-честите поражения-шизофренноподобни състояния трудни за лечение с продължителни поражения. Това е най-опасното. Освен това Европейския доклад предупреждава за новия вид канабис - генномодифициран, който дава бъбречни увреждания и белодробни поражения, сърдечносъдови проблеми и се стига до множество смъртни случаи в Европа и у нас. За това вече не можем да говорим, че тревата е безобидна. Нещата са изключително тревожни.

-Как стои въпросът с алкохола сред подрастващите, за съжаление знаем, че пада възрастовата граница, какви са вашите наблюдения?

-12,5 пъти нараства тази година интоксикацията с алкохол сред младежите във Варна. Най-малките, които постъпиха при нас от началото на годината, са на по 12 години. Единият беше отровен с два литра бира, другият с водка. Честотата е много висока. Месечно приемаме около десетина натровени с алкохол младежи и възрастни. При всеки от случаите с деца се уведомява агенция "Закрила на детето", има разговори с родителите, вижда се каква е семейната обстановка. Ние препоръчваме да се започнат училища за родители, в които да се обучават настойниците за пораженията от наркотиците и алкохола, поведението им спрямо децата и как децата им да бъдат насочвани към творчески и позитивни занимания. Родителите трябва да открият талантите на децата си и да ги развиват, да им поставят позитивни цели, не само да се забраняват нещата. Трябва да се даде друга, положителна симулация.

-Има ли смъртни случаи от началото на годината?

-Има три смъртни случая на хероиновозависими на 29, 30 и 33 години. Смъртта им е настъпила на мястото на инцидента, на инжектирането, и са регистрирани от Центъра за спешна помощ, не са стигнали до нас. Всичко се случва през май тази година. Смъртни случаи от алкохол не сме имали.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: