Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От петък с включени фарове и през деня
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 07.08.2012Коментари (83)1982
© Varna24.bg
От петък всички шофьори ще бъдат длъжни да карат с включени фарове и през деня. Тогава влизат в сила приетите преди дни от депутатите промени в Закона за движение по пътищата, които са поместени в днешния брой на "Държавен вестник". С тях се въвежда изискването автомобилите да се движат с включени светлини във всяка част на денонощието, при това целогодишно, а не както досега само през зимата.

В първите няколко седмици катаджиите само ще отправят устна забележка към нарушителите. Така благодарение на гратисния срок шофьорите ще се разминават с акта или фиша за 20 лв. до края на август.

От петък влизат в сила и гласуваните от парламента солени санкции за джигитите, за които обаче няма да има никаква аванта от страна на КАТ. Неспирането на зебра и преминаването на червено ще се наказват вече с двойно по-голяма глоба от 100 лв. Скача и санкцията за пияните и неправоспособните водачи, които ще горят вече от 500 до 1000 лв. и с книжките си за поне 6 месеца, а не както сега само за един. Тапиите ще им се отнемат максимум за 1 г. Въвежда се и възможността КАТ да спира колите им от движение за период до 1 месец. Същото наказание чака и собствениците на автомобили, които са дали ключовете от тях на почерпен шофьор, или такъв, който не разполага със свидетелство за управление. Който откаже проба с дрегер, ще олеква 2 бона и ще се прощава с книжката си за 2 г. Шофьорите, спрели на инвалидно място, пък ще се бъркат 200 лв.

Скачат драстично и глобите за пешеходците. Вместо с фиксираните досега 10 лв. те ще олекват между 20 лв. и 50 лв., като най-строго ще се наказва преминаването на платна с мантинели, пресичането на червено и неспазването на командите на регулировчика.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
чудна работа, за два фара що нещо се е изписало. право да не повярваш. тц тц тц. вие май не разбрахте, че смислено или не, щом някой в европата пръдне, в БГ задължително се нас####ме. ама спорете си, лошко няма. така или иначе всичко е на нашия гръб, па кой си требе си прави закончетата как си му е кеф. аз си карам със светнати фарове целогодишно, ама разхода си ми е ок, пък замърсяването- като сте такива еколози ми купете си колелета бре, майна. така хем ще си спортувате, хем еко... ама не, всеки се натикал в таралясника си и виж ме брат къв съм гъзар а. ама кво да разправям, тва е то- бг манталитет, вкъщи удря по масата, а навън мълчи като г*з и на черга става, по него да минат.
0
 
 
В§ 3. В чл. 70 ал. 3 се изменя така: "(3) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение ПРЕЗ ДЕНЯ или с къси светлини."
+3
 
 
Всичко Мара втасала само г..а си не вчесала. Та и работата със светлините същата. Едва ли моите незапалени фарове са по-опасни от кратерите по пътищата? Колко наказани злъжностни лица по член 178 от ЗДвП има? Май че нито едно! Защото полицаите ги мързи да си размърдат задниците, за да издирят кой не си е свършил работата. Грубо нарушаване на основния Закон на държавата, а именно Конституцията, и на Закона за защита от дискриминация (по признак обществено положение) представлява това, което правят полицаите - да глобяват само и единствено шофьорите за винетки и други дребни нарушения, а длъжностните лица като Александър Ташков и кметовете на населените места да не биват закачани за безобразното състояние на това, което би трябвало да се нарича път
Aнонимен
на 07.08.2012 г.
-1
 
 
Разхода се увеличава....замърсява се природата....100% половината тука ходят и до тоалетната с колата,ама иначе го раздават големи икономисти и природозащитници!
Aнонимен
на 07.08.2012 г.
+2
 
 
За всички, които твърдят че дневните светлини (респективно, фаровете през деня) нямат ефект, може да прочетат това: http://ec.europa.eu/transport/roadsafety_library/publications/IR2... Тъй, като се съмнявам, че тези дами и господа ще отделят от ценното си време да прочетат 100 страници, ще го резюмирам: * светлините през деня намалят катастрофите с между 5 и 15%, в замисимост от методологиката на изследването; * между 3% и 12% намаляване на пострадали участници в движението; * при мотоциклети, този процент стига до 32%; * дневните светлини могат да предотвратят около 2300 смъртни случаи в Европейски съюз годишно. Поздрави, Яни
+2
 
 
В наредбата пише че се задължава карането на къси светлини или дневни светлини.Сега късите и дневните светлини са две различни неща.Тоест имате избор, отивате в някой магазин и си купувате дневни светлини, представляват диодни светлини който се слагат на мястото на халогените или някаде в долната част на бронята, има доста писано в нета за тях.ПО европата хората карат на тях може да си ги включите към габаритите, и така ще товарите по малко динамото и ще хабите по малко ток, следователно по малко бензин.Един комплект дневни светлини е около 20 лв един диод е с живот около 20 години консумацията му е в пъти по малко от тази на късите светлини, а светят и доста по ярко, без да дразнят очите.
+1
 
 
Повечето шофьори знаят, че автомобилните крушки намалят интензитета на светлина с времето.Имам крушка на една година работа и на другия фар чисто нова абсолютно същата като модел и марка.Разликата е огромна.Една средно хубава автолампа струва 17-20 лв.Фаровете са направени за да виждаме през нощта, а не да светим срещу слънцето.
Aнонимен
на 07.08.2012 г.
+3
 
 
Автомобилните производители се борят да спестят всеки милилитър гориво!А при нас,колите ни скапани,прегледите им фиктивни,горивата ни-боклук,пътищата-също,пияни полуидиоти и лапета,карат без книжки,обче като светнем фаровете и жертвите намалявали..
Aнонимен
на 07.08.2012 г.
+1
 
 
Умник,като истински фен на Нефтохимик.Абе,да те питам пък аз,ако детето ти се задушава и има дихателни проблеми(не ти го пожелавам) пак ли ще говориш за екологията с насмешка?
-2
 
 
Само да питам Противниците на закона... Ако някой от вас разбере след време (намирайки се на ония свят), че е можело да бъде жив в момента, ако просто си беше включил светлините, пак ли ще е такъв върл противник на запалените през деня фарове?? И, пак ли ще ми говори за разход, икономии, екология и за на баба си хвърчилото...?????
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: