Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От понеделник възстановяват движението по пътя за Кабакум
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 04.07.2013Коментари (0)1840
© Impact Press Group
Снимка Архив
Движението по пътя за Кабакум ще бъде възстановено от понеделник. Дотогава трасето, което поддаде вследствие на свлачищни процеси, ще бъде преасфалтирано и напълно готово да поеме натоварения трафик през летния сезон.

В края на ноември 2012-а земята над "Слънчев ден" се свлече, погълна част от тротоара и застраши целостта на крайбрежния път, въпреки укрепителните работи, които бяха извършени от "Геозащита" преди няколко години. Наложи се трафикът да бъде ограничен и в крайна сметка отсечката бе затворена напълно, докато не се вземат необходимите спешни мерки. С получените от държавния бюджет 490 000 лв. община Варна успя да реализира за по-малко от 2 месеца проект за укрепване и ремонт на проблемния участък, чиято дължина надхвърля 115 метра.

"Средствата бяха отпуснати от междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Изградена бе силова конструкция от 56 редуващи се пилота, половината от които са армирани, а останалите - не. Те бяха обединени с хоризонтална армирана бетонна греда. Издигната бе и външна подпорна стена", обясни инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към общинската инфраструктурна дирекция. Той отчете, че работата по обекта е трябвало да приключи до 30 юни, но дъждовното време е попречило да бъде спазен този срок. "Има технологични норми, които трябва да се спазят. За да се втвърдят пилотите, например са необходими 28 дни", посочи инж. Колев.

След укрепителните работи в момента тротоарът, който бе буквално схрускан от свлачището, се изгражда наново. Предстои да бъде разчистена и канавката от другата страна на пътя, която в момента е затрупана от храсталаци и счупени клони. До края на седмицата

ще бъде възстановена и настилката на крайбрежния път, което ще позволи движението по него да се отпуши. Засега участъкът остава отцепен, но въпреки загражденията много шофьори се опитват да хитруват. Независимо от бариерите и строителната техника, в района не липсват водачи, които нарушават въведените ограничения. Те минават с колите си буквално на зиг-заг покрай машините. В разгара на туристическия сезон разсеяни покрай знаците профучават дори автомобили с чуждестранни номера.

Всъщност затварянето на отсечката донесе несгоди на много от собствениците на имоти в района. Освен това те се наложи да изтърпят и няколко седмично безводие. От ВиК-дружеството спряха водоподаването в 7 от имотите, за да се установят причините за преовлажняването на терена и последвалите свлачищни процеси.

"В крайна сметка се оказа, че проблемът се дължи на стари незаконни включвания във ВиК-мрежата, които вече са изолирани", увери инж. Олег Колев.

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 82
13.04.2021 »
07.04.2021 »
20.04.2019 »
31.08.2017 »
24.11.2014 »
17.11.2014 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (400) 13%
Не се справи (582) 19%
Пълна трагедия (1620) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: