Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
От вторник затварят за коли пътя над "Слънчев ден“
Автор: Екип Varna24.bg 13:29 / 15.02.2013Коментари (0)1524
Движението на всякакъв вид превозни средства ще бъде забранено по крайбрежния път над "Слънчев ден". Ограничението, което ще влезе в сила от вторник, е в резултат от свлачищните процеси в района. Превантивните мерки, посочени в кметска заповед от 6 февруари тази година, предвиждат още 7 от имотите край Дървения мост да останат без ток и вода. Собствениците на къщите вече са предупредени.

Водоподаването трябва да бъде спряно поне за 2 седмици.

Това ще ни позволи да констатираме какви са причините за преовлажняването на терена, коментира пред chernomore.bg инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в община Варна. Според него именно на тази база ще се търсят алтернативи за бъдещите укрепителни мероприятия.

Спирането на движението на моторни превозни средства ще е дълготрайно - до прекратяването на свлачищните процеси. Това става ясно от изпратеното до медиите официално съобщение на общината. Вследствие на новата организация се преустановява трафикът по крайбрежния път от Варна за курортния комплекс Златни пясъци, след спирка "Генерал Заимов".

Промяната неминуемо ще засегне жителите на района, които ще трябва да ползват обходен маршрут. "Само един от седемте имота, които ще останат без ток и вода, е обитаем. Собствениците на останалите идват тук само през лятото, тъй като живеят в града. Мнозинството от къщите в района обаче се ползват целогодишно. За нас, които сме тук постоянно, забраната за движението на автомобили ще бъде проблем", коментира пред "Черно море" една от

потърпевшите обитатели на къщите над компрометирания участък. "Преди десетина години, когато пътят все още не бе укрепен с пилотна конструкция, трябваше всяка сутрин и всяка вечер да изминавам по един километър, докато стигна до най-близката спирка на градския транспорт. Сега ситуацията ще се повтори, тъй като автобусите ще бъдат пренасочени", разказва варненката на път за дома си.

Според специалистите обаче вибрациите са допълнителен фактор за деформациите на настилката. Въпреки че на този етап укрепителната конструкция изпълнява своите функции, специализираната комисия, която е обследвала трасето, смята, че рискът от нарушаване на платното е съвсем реален. При допълнително оголване на пилотната конструкция нейната устойчивост и цялост ще бъде застрашена.

Новопроявеното свлачище бе регистрирано на 29 ноември миналата година. То засяга терена непосредствено под пътя, който беше изграден преди време по инвестиционен проект за укрепване. В момента свлачището обхваща около 4 - 5 дка, има дължина около 50 м и ширина около 100 - 120 м. Веднага след активизирането му са били уведомени регионалното министерство и междуведомствената комисия по бедствията и авариите.

Като се има предвид, че преди около 2 години е констатирано подобно свличане на земни маси на около 60 - 70 метра североизточно от настоящата зона, експертите се опасяват, че зоната на природното бедствие би могла да се разрасне с бързи темпове.

На общинската инфраструктурна дирекция вече бе разпоредено да препоръча укрепителни мероприятия за стабилизирането на масива, а на "Геозащита" - да извършат замервания и да поставят маркери за наблюдение на деформациите в застрашената зона.

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 46
19.11.2013 »
21.09.2012 »
09.07.2012 »
22.06.2012 »
07.06.2012 »
17.05.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: