Отбелязваме 1100 години от успението на св. Климент Охридски и 138 години от Освобождението на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:44 / 26.07.2016
1246
На 27 юли се навършват 1100 години от успението на свети Климент Охридски. На тази дата Църквата чества и паметта на светите Седмочисленици - Солунските първоучители, св. св. Кирил и Методий и техните ученици, сред които е и св. Климент. Делото на светите равноапостолни братя за просвещението на славяните с Христовото учение на роден език било спасено и продължено у нас под покровителството на светия цар Борис Покръстител. Неслучайно времето от нашата история, в което са живели тези мъдри мъже, наричаме днес Златен век. Ще се поклоним пред техния духовен подвиг, съобщават от настоятелството на Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил" във Варна.

В навечерието на празника, на 26 юли, гост на Духовно-просветния център ще бъде проф. д-р Светлина Николова. Тя ще има лекция на тема: "Св. Климент Охридски в България и средновековния православен свят".

Проф. Николова работи в Кирило-Методиевския научен център към БАН и е една от водещите изследователи на историята на българската писменост. Научните ѝ интереси включват областите кирило-методиевистика, старобългарска текстология, история на средновековните славянски текстове, славистика, византология, библеистика. От 1994 до 2011 г. е директор на Кирило-Методиевския научен център. Ръководила е много международни научни проекти, участвала е с доклади в международни научни форуми. През 2005 г. получава почетен знак на БАН "Марин Дринов" за значителни приноси в развитието на палеославистиката. 

Разбира се, на 27 юли, както всяка година, в двора на храма ще си спомним отново и за далечната 1878 г., когато тук са били посрещнати войните от XIV Брянски полк на руската армия, начело с ген. Столипин. С молебен и поднасяне на цветя на паметника ще отбележим 138-годишнина от Освобождението на Варна.

В същия ден ще открият своята изложба малките художници от приключилия наскоро детски пленер "Колко са чудни делата Ти, Господи".

26 юли
17.00 - Празнична вечерня в храм "Св. Архангел Михаил"
18.00 - Свети Климент Охридски в България и средновековния православен свят - лекция на проф. д-р Светлина Николова

27 юли
8.30 - Света Литургия
9.30 - Молебен и честване на 138 години от Освобождението на Варна
11.30 - Откриване на изложбата от детския пленер "Колко са чудни делата Ти, Господи!"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Очаква в Община Варна да постъпят нови средства
Отличиха варненска директорка с наградата "Св. Иван Рилски"
Чудесна новина за варненци: Един от най-значимите културно-истори...
Кметът на Варна Благомир Коцев обяви супер новина във Фейсбук, св...
Колона коли блокира Крайбрежната алея! Каква е причината?
Поредната вандалщина във Варна. Ако ние не пазим, няма кой да ни ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).