Отбелязваме 137 години от Освобождението на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 27.07.2015
710
На днешния ден през 1878 година по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор, Варна е освободена от турско робство.

Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

На 26 юли генерал Аркадий Столипин връчва заповедта, която лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата "Св. Архангел Михаил" в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнала по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

По този повод в храма на светия Архистратиг се отслужва Божествена св. Литургия, а по-късно и благодарствен молебен. На този ден се почитат и светите Седмочисленици, чиито дела са залегнали в основата на българската духовност и държавност.

Културна програма, посветена на 27 юли:

С тържествена програма в двора на варненския Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил", днес - 27 юли ще бъдат отбелязани 137 години от Освобождението на морската столица. Честванията ще започнат в 11 часа и са организирани съвместно от Варненската и Великопреславска митрополия и Военноморските сили.

В тържеството ще прозвучат изпълнения на представителния духов оркестър на ВМС, ще бъде отслужен и водосвет. В двора на храм-паметника "Св. Архангел Михаил" ще бъдат положени венци и цветя.

В деня на Освобождението на Варна - 27 юли, от 10.30 часа в музея на Възраждането ще бъде връчена почетна грамота и благодарствено писмо на Христо Недялков.

Вход свободен за Регионалния исторически музей по повод Освобождението на Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).