Отбелязваме 138 години от обесването на Апостола

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
09:29 / 19.02.2011
4155
Общоградско поклонение по повод 138 години от обесването на Васил Левски ще се състои от 11,30 часа пред паметника на Апостола в морската градина. Ще бъде отслужена заупокойна молитва, ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал. Ритуалът ще бъде уважен от кмета на Варна Кирил Йорданов и други местни управници и общественици.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет , български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Васил е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, но го гълта, за да го скрие от турците. Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Източник: Дарик Радио


Виж коментарите (12)

Още по темата (2):
21.02.2011 Николай Младенов: Искаме европейски правила на Балканите!
19.02.2011 Десетки варненци отдадоха почит на Апостола
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).