Отчетоха сериозен напредък по проекта за интегриран градски транспорт

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:30 / 09.12.2014
2943
Проектът за интегриран градски транспорт има сериозен напредък, като се очаква до дни да приключат всички процедури за избор на фирми изпълнители, след което, ако няма обжалване, до 1 месец ще се сключат и договорите с избраните фирми. Това заяви на днешното заседание на комисията по транспорт към общинския съвет ръководителят на проекта Биляна Якова, предаде Дарик.

"Вървим към финал на процедурите по избор на изпълнители за всички 10 компонента на проекта. Вече има избирани фирми за компонент 5 - изграждането на бърз коридор (BRT), компонент 1 (автоматизирана билетна система), 7 (съоръжения за колоездене), 8 (подобрение на крайни спирки) и 10 - мерки за подобряване на сигурността.

Очаква се до дни оценителната комисия да се произнесе с решение и за останалите три компонента, които са в обща обществена поръчка. Те са: предимство на превозните средства на градския транспорт на кръстовищата, система за информация на пътниците в реално време и Център за управление на масовия градски транспорт", каза Якова.

Проектът за интегриран градски транспорт включва и осигуряването на 3 микробуса за нуждите на хората с увреждания във Варна. Биляна Якова обясни, че процедурата за осигуряването на микробусите е сложна, тъй като не е по Закона за обществени поръчки, а по правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие.

"Трите микробуса са от съфинансирането, а не от безвъзмездната финансова помощ. Това са недопустими разходи и затова ние трябва да спазваме правилата на Европейската банка за възстановяване и развитие. И тук имаме напредък, документацията е готова и пристъпваме към процедури за избор на изпълнител".

До момента няма постъпили жалби относно избраните фирми, като 10-дневният срок за обжалване изтича на 11 декември. След това ще се пристъпи и към сключване на договор с избраните фирми. Крайният срок за приключването на всички дейности по проекта е 9 юли 2015 г., като Биляна Якова изрази надежда, че срокът ще бъде удължен с 6 месеца.

"Датата, която е заложена и в самите документации по избор на изпълнители, е 9 юли. Имаме уверение от управляващия орган, че тя ще се удължи. Ние сме подали още от август всички нужни документи за подобно искане, дори Европейската комисия е запозната с нашето намерение. Има един компонент, който е проблемен и забави развитието на проекта. Това е техническата база на "Градски транспорт" и ремонта на съществуващото депо. Бяхме обявили обществена поръчка, но нито една фирма не прояви интерес. Оказа се, че при предпроектните проучвания има недоогледани неща. Ангажирах се лично да се направи обстойна техническа обосновка, която беше одобрена от управляващия орган. Надявам се да има преразпределение на средства от икономии от автобусите, за да може да се реализира и този компонент", информира Якова.


Виж коментарите (1)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).