Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отчетът за бюджетните разходи на Варна през 2016 г. – "не компютри, а компоти"
Автор: Екип Varna24.bg 13:09 / 27.11.2017Коментари (0)2209
© Дневник
Подлезът, в който "ефектното осветление" е струвало на данъкоплатците във Варна 37 хил. лв.
Публикуваният "Отчет на бюджета и на сметката за средства от Европейския съюз за 2016 г. на община Варна" е пълен с неточности и не дава реална представа за направените разходи. Това става ясно от отговорите на въпроси, зададени от "Дневник" по съдържанието на документа.

В него например е записано, че през 2016 г. Варна е похарчила 37 хил. лв. за "ефектно осветление" на автомобилен подлез с дължина малко над 100 м. Той се намира на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и ул. "Шипка". В момента върху двете му стени са поставени около 200 м LED въже, чиято пазарна цена се движи между 10 и 50 лв. за метър. Така от отразеното в отчета излиза, че дори при избор на най-скъпия вариант за "ефектно осветление" във въпросния подлез няма как да бъдат похарчени повече от 11 хил. лв.

След края на работния ден в петък от община Варна изпратиха част от отговорите на зададените въпроси по съдържанието на публикувания отчет. В тях по повод информацията, касаеща въпросното "ефектно" осветление, е записано, че всъщност става дума за ремонт на цялото осветление в подлеза.

То включвало "подмяна на 36 амортизирани прожектора с нови, демонтаж и изграждане изцяло на кабелна електрическа мрежа с дължина 280 м, както и монтаж на 240 м LED въже". Каква е причината в официалния текст на общинския отчет всички тези дейности да са обобщени само като "ефектно осветление" от получените отговори не става ясно. (Пълния текст на отчета можете да прочетете в прикачения файл.)

В същия отчет е отразено, че за коледните и новогодишните празници през м.г. община Варна е купила елха (една - бел. ред) за 15 хил. лв. Отговорите на администрацията и по този повод, нямат нищо общо с документираното.

От тях става ясно, че "в цената за коледна елха до 3.5 м влизат още презаваряване на алуминиева конструкция и прахово боядисване". В получените отговори се твърди също, че срещу въпросните 15 хил. лв. е извършена и "цялостна подмяна на светеща и захранваща част на 12 бр. коледни елхи до 3,5 м". Всичко това обаче не е отразено в документа, с който администрацията на кмета Иван Портних (ГЕРБ) се е отчела за начина, по който е харчен общинският бюджет. Нещо повече - в него за "цялостна подмяна на светещата част на коледната украса на територията на община Варна" за периода 2016 г. - 2017 г. е отразен друг разход - 20 367 лв.

В получените разяснения "цялостната подмяна" е описана по следния начин: "презаваряване на алуминиева конструкция, прахово боядисване, цялостна подмяна на светеща и захранваща част на - 1266 бр. мотиви и елементи, представляващи по-голямата част от коледната украса на гр. Варна и селата към общината".

От публикуваните данни за разходите през 2016 г. и поисканите допълнителни разяснения по тях станаха ясни и други неточности.

Оказа се например, че варненското училище "Стефан Караджа" си е купило не един "лаптоп" на стойност 12 хил. лв., както е записано в отчета, а 12 на цена по около 1000 лв.

Друго училище - "П. Р. Славейков", си е купило не един таблет за 6200 лв., а 6 таблета за по 866 лв. без ДДС всеки.

"Мултифункционалното устройство" (което означава копирна машина, скенер и принтер в едно) за 6580 лв., записано в общинския отчет като разход на детска градина "Иглика", също се оказа нещо съвсем различно. Според нейния директор става дума за няколко мултимедийни проектора като допълнително оборудване към интерактивни черни дъски.

В отчета на Варна за бюджетните й разходи може да бъде открита и информация за професионален дрон, който администрацията си е купила през м.г., както и за "консултантски договор" за изготвян на анализ на туристическия пазар в Германия.

Кое общинско звено си служи с дрона и как е оползотворен анализът трябва да стане ясно от останалите отговори на въпросите, които "Дневник" изпрати до общинския пресцентър.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: