Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отец Георги: С Божията помощ вече 170 зависими от Варна са в устойчива ремисия
Автор: Екип Varna24.bg 15:55 / 16.09.2015Коментари (0)2730
© Varna24.bg
Отец Георги Фотакиев, ръководител на Православен център за духовно обгрижване на наркозависими към храма "Св. Цар Борис" във Варна специално за Varna24.bg.

-Отец Георги, как оценявате обучението, което се проведе няколко дни сред варненски духовници във връзка с превенция на наркозависимостта?

-Благодарен съм на община Варна за инициативата за провеждането на това обучение на свещениците по проблемите на наркозависимостта, тъй като ние имахме такава идея да правим разяснителна кампания в отделните енории и общности, за да може близки и познати да знаят какво се случва. От общината ни предложиха ние да обучим хора от енориите и свещеници, които да направят тези презентации на другите. 

-Вие бяхте първите, с вашия опит доказахте, че е възможно да се окаже помощ на наркозависимите, колко години вече работите и как се справяте?

-Работим вече 16 години. Откакто работим с УМБАЛ "Св. Марина", вече ползваме доста различни методи от първоначалните. Как успяваме е добре да кажат онези, които вече са преминали през рехабилитация и ресоциализация в центъра. Знам със сигурност, че успяваме с Божията помощ. Хубавото е това, че вече имаме лиценз, което означава, че можем да кандидатстваме за средства и пред държавния бюджет, за да можем да подсигурим дейността си.

-Колко наркозависими минаха през центъра?

-Стотици минаха, за около 170 човека знам, че вече са в устойчива ремисия. Тези, които идват при нас имат вече нагласа и мотивация да се справят. Ние не правим PR кампании, рекламата ни са самите зависими.
 
-В началото имаше отпор от страна на наркодилърите, все още ли съществува този проблем?

-Слава на Бог не. Имаше такъв проблем преди 16 години, когато започвахме. Нещата бяха мутренски. Вече ситуацията е по-спокойна, методите са по-прецизни, схемите са различни и на този етап нямаме противодействие. Дори много пъти имаме съдействие, съобщават ни за хора, употребяващи наркотици, че не са добре и ние се стараем да вземем мерки. Случва се дори самите наркодилъри да гонят онези момчета, които вече се лекуват при нас. При нас няма как да употребяват наркотици, но може да се подхлъзнат, когато излязат. Защото ако 57% от случаите ни се оправят хората, то в останалите 43% не се оправят. Така че няма как да очакваме, че при всички ще успеем да повлияем, колкото и да ни се иска. Това, което искам да споделя, че често в България се спекулира с успеха на дадена програма. По принцип за успех можем да говорим след 8 години. Три години протича процеса на рехабилитация и ресоциализация и още пет години след това има проследяване, за да кажем, че човека е чист. Това означава, че не е употребявал грам дрога. Световният резултат в това направление е от 5 до 7 %, а нашият е 57%. Смятам, че има от какво да сме доволни. С Божията помощ чудеса стават!
Вече се занимаваме и с родителите и един път месечно в събота приемаме близки. Защото в повечето случаи те от незнание и от желание да се справят с проблема, вредят. Стараем се да ги научим как да помагат на собствените си деца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: