Отиде си художникът Явор Цанев

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:28 / 02.10.2014
1995
Трудно е да се говори за Явор Цанев в минало време. Който познава Явор като човек, не може да си представи, че повече няма да срещне неговата деликатна и разбираща усмивка. Който познава Явор като художник, трудно ще проумее, че целият свят, който Явор създаде - свят на антична красота и прецизна артистичност - е осиротял, а няколкото светли и с радост започнати творби ще останат незавършени.

Явор Цанев беше фин и деликатен човек. Зад неговата стеснителна усмивка винаги прозираше желание да омиротвори и украси света с доброта, да накара хората да приберат мечовете в ножниците, но така, сякаш те са го поискали. Явор беше влюбен в живота, в семейството си, в работата си на преподавател по графичен дизайн и теория на композицията. Погледнат отстрани животът му приличаше на неизменен стремеж да постигне две неща - съвършенство в отношенията между хората - и млади и стари - и съвършенство върху платното. Когато нещо в живота го затрудняваше, той прехвърляше своята доброта и безбрежен талант върху платното, което за него беше врата. Явор отваряше с лекота тази врата, светът оставаше някъде далеч зад него и той заживяваше в прозирния свят на своите прелестни творения - ослепителни красавици от древна Елада и Рим, голи богини, крилати конници, странни и непонятни хора, носещи от някакъв далечен свят посланието на Явор да склоним глава пред красотата и добротата. Явор постигна онази може би най-трудна симбиоза - превърна своя живот и своя талант, своята мъдрост и любов към хората в едно прекрасно платно - добре опънато и грундирано, великолепно изрисувано, платно, което радва и възхищава и в долния десен ъгъл на което е положил своя наивен и щастлив подпис: Явор Цанев.

Нека Бог да го прости!

Доц. Явор Цанев е български художник, роден на 13 oктомври 1956 г. в София.

Завършил е живопис в Национална художествена академия - София. Доцент по живопис във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър".

Носител на:
*награда от Ежегодна изложба на малкия формат - Торонто, Канада.
*награда за графика от VІІ Национална младежка изложба - София /1985;
*награда от Биенале на графиката - Тайпей, Тайван

Явор Цанев бе и член на Обществения експертен съвет по естетизация на градската среда към Дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).