Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отказаха екстрадиция на турчина, обвинен в тероризъм
Автор: Екип Varna24.bg 16:46 / 10.10.2018Коментари (0)1496
© Varna24.bg
Варненският окръжен съд отказа екстрадицията по искането на Главна републиканска прокуратура - Адана, Турция, на  лицето Мехмед Я., роден в южната ни съседка и притежаващ германско гражданство. Съдът измени и мярката му за неотклонение от "домашен арест" в "подписка" – до приключване на производството.

Припомняме хронологията по делото. Мехмед Я. е бил задържан на Летище Варна при пристигането му с полет от Дюселдорф на 2 септември, като целта на пребиваването му у нас е била почивка в к.к. Златни пясъци. Според информацията на Окръжна прокуратура мъжът бил издирван от 9г. с червен бюлетин на Интерпол – Анкара издаден на 22.08.2009г. Причината за издирването му е била изтърпяване на присъда "лишаване от свобода“ от 6г. и 3 месеца за участие в терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там.

В днешното заседание становището на Варненската окръжна прокуратура бе, че не следва да се уважи искането за предаването на лицето Мехмед Я. на Турция.  Той е бил свален от всички бази данни на Интерпол, тъй като издирването му е било по искане на филиала на организацията в Анкара по политически причини, което е нарушение на конституцията на Интерпол. Според обвинението са налице основания за отказ за екстрадиция, тъй като мъжът е със статут на бежанец и гражданин на Германия.

Защитникът на исканото лице също сподели становището на прокурора. "Ако Мехмед Я. бъде върнат в страната си може да бъде подложен на тежко посегателство срещу неговата лична неприкосновеност и свобода“.

За да се произнесе, съдът взе предвид обстоятелствата, че молбата за екстрадиция не отговаря в пълна степен на законовите изисквания. Не е била предоставена  пълна информация за престъплението, за което се иска екстрадицията, както и копие от приложимите законови разпоредби, включително давността. Не е приложен и първия съдебен акт на закрития Съд за държавна сигурност в Адана. Посочени са само в цифрово изражения разпоредбите от наказателния кодекс на Турция, въз основа на които е осъден, без словесното съдържание на цитираните престъпления. Категоричното основание за отказ от екстрадиция е безспорно установеното, че Мехмед Я. е признат за виновен и осъден на лишаване от свобода от извънреден съд, какъвто безспорно е бил и закрития съд постановил първата присъда. Съдебният състав не сподели доводите на представителя на прокуратурата, че Мехмед е преследван и осъден заради политическите си убеждения, възможното нечовешко отношение и липсата на справедлив процес в Република Турция.

По изложените съображения настоящият състав на Варненския окръжен съд отказа да изпълни искането на турските власти за екстрадиция на Мехмед Я.

Решението подлежи на въззивна проверка от Апелативния съд -Варна по жалба или протест, допустими в седемдневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: