Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отказаха по-лека мярка на Васил от Варна, убил спътничката си в катастрофа след много изпит алкохол
Автор: Пламена Николова 13:56 / 28.04.2020Коментари (1)2290
© Виждам те КАТ-ВАРНА
Варненският апелативен съд остави в ареста подсъдим, причинил смърт, като шофирал в нетрезво състояние. Въззивната инстанция не намери основания да уважи молбата му за изменение на мярката за неотклонение в по-лека, съобщават от пресцентъра на Апелативен съд Варна..

На 24.10.2019г. Варненският окръжен съд е признал за виновен Васил В., че на 5 май миналата година при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение, като не е съобразил скоростта си. В резултат по непредпазливост е причинил смъртта на жена и средна телесна повреда на мъж, пътували в колата му. Деянието е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 3.65 промила.

Васил шофирал по бул. "Св. Елена“ във Варна с двама спътници – Иванка Г. - жената, с която дълги години съжителствал и Горан М. Водачът блъснал автомобила в бордюра до автобусна спирка, загубил управление, колата навлязла в лентата за насрещно движение и се ударила в тролейбусен стълб. Иванка починала.

След производство при съкратено следствие, първата инстанция  наложила наказание 11 години лишаване от свобода, което намалила с 1/3 – на 7 години и 4 месеца. Шофьорът бил лишен от право да управлява моторно превозно средство за 5 години.

Васил В. на два пъти преди това е бил осъждан за престъпления против транспорта – за управление на МПС в алкохолно опиянение и за причинена катастрофа със средна телесна повреда и бягство от местопроизшествието. Многократно са му налагани административни санкции заради шофиране след употреба на алкохол.

Подсъдимият е обжалвал последната присъда на Окръжния съд. Делото е било насрочено за разглеждане пред Апелативния съд през март, но заради въведеното извънредно положение е отсрочено. Сега Васил В. помоли съда да измени мярката му за неотклонение в домашен арест. 

Аргументите на защитата: първо, ако страната не беше в извънредно положение, втората инстанция щеше да се е произнесла. Второ, Васил е лишен от част правата, които би имал като осъдено лице – да работи в местата за настаняване на лишени от свобода.

Становището на Апелативната прокуратура е мярката за неотклонение  да остане същата, тъй като подсъдимият има практика да извършва транспортни престъпления и да пренебрегва правилата. Потвърждава го факта, че в изпитателния срок по първото си дело е извършил престъпление.

Апелативният съд не намери основания да определи по-лека мярка за процесуална принуда. Това производство задължава съда да прецени налице ли са нови обстоятелства, които да налагат нова мярка. Такива в случая няма, заключи съдебният състав. Видно от справките за съдимост и за извършените нарушения, не е отпаднала опасността подсъдимият да се укрие или да извърши ново престъпление. Въведеното извънредно положение засяга не само задържаните и лишените от свобода, а всички граждани на Република България. След отпадане на извънредните мерки, делото ще бъде насрочено и разгледано в срок, увери този състав на съда. И припомни на подсъдимия, че  има възможност да уведоми управата на затвора за желанието си да се труди и няма пречки да го прави.

Като изложи тези доводи, Апелативният съд отказа да измени мярката за неотклонение "задържане под стража“, наложена на Васил В., за това че в пияно състояние е причинил смъртта на един човек и телесна повреда на друг.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.04.2020 г.
0
 
 
Никскво отмяна смърт
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: