Откри се новото лице на някогашния хотел "Империал", познат като "Къщата с гълъбите" във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
12:13 / 09.11.2020
12292
Активната работа по възстановяването и надграждането на култовата сграда, паметник на културата, на площад "Независимост" във Варна, е на финалната права, видя репортер на Varna24.bg.

Работници премахнаха огражденията и разкриха новото лице на някогашния гранд хотел "Империал", който по адрес се води на ул. "Шопен" до шадраваните в сърцето на морската столица.

Както медията ни съобщи, шопинг център, офиси и апартаменти ще приюти след реставрацията си сградата, известна сред варненци като "Къщата с гълъбите".

Възстановителните работи по постройката започнаха през май 2019 г. и трябваше да приключат за 6 месеца. 

Сградата е проект на инж. Йосиф Х. Стоянов от 1932 г. В годините хотелът става Военно окръжие и дълго време остава такова. 

Някога гранд хотел "Империал" е бил разположен най-близо до варненската Община. Понастоящем старата общинска сграда не съществува, съборена е през 50-те години на миналия век във връзка с разширяването на площад "Независимост" и изграждането на фонтаните. 

С течаща топла вода, бани във всяка стая и централно парно отопление, захранвано от мощен котел в приземния етаж, "Империал" съперничел на всеки друг луксозен гранд хотел във Варна.

Руините на хотела дълги години бяха използвани не само от гълъбите, но и от наркомани и бездомници. 

По информация на главният архитект на Община Варна Виктор Бузев за медията ни, фасадата на сградата ще бъде реставрирана, а самият обект ще бъде отдаден за луксозни магазини, офиси и апартаменти, но проектът има всички нужни документи и съгласувания от Министерството на културата.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).