Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриха барелеф на проф. Марин Чонев
Автор: Екип Varna24.bg 14:22 / 06.12.2015Коментари (0)839
©
Барелеф на видния български музикант и диригент - проф. Марин Чонев, бе открит на сградата на Хорова школа "Морски звуци" на ул. "Мусала" №7 в морската столица. Паметната плоча е изработена от скулптора Живко Дончев по инициатива на Община Варна.

На откриването присъстваха Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие", съпругата на проф. Чонев - Красимира Чонева, диригенти, музиканти. В знак на уважение към делото на твореца представители от различни варненски хорове изпяха част от химна на хоровата общност в България. - "Родна песен нас навек ни свързва".

Проф. Марин Чонев (21.10.1932 - 26.08.2012) е създател на представителения смесен хор "Морски звуци", участвал в редица международни хорови конкурси. През 1969 г. професорът основава и първия в България момчешки хор - Хор на варненските момчета. По-късно неговата инициатива е подета и от други наши видни деятели на хоровото дело. През 2007 г. основава Хорова школа "Морски звуци" към Дирекция "Култура и духовно развитие" - Община Варна, която включва Смесен хор "Морски звуци", Хор на варненските момчета и младежи и Хор на девойките и жените.

Марин Чонев е професор по хорово дирижиране. Преподавал е в Пловдивската академия за музикално изкуство и в Шуменския университет. През 1985 г. става първият ръководител на катедра "Музика" във Висшия педагогически институт в Шумен, където е удостоен с титлата "Доктор Хонорис кауза". Бил е жури на много международни хорови конкурси. Основател и президент на Международния майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров" - Варна. Проф. Марин Чонев е инициатор за провеждане на Международен курс за диригенти на хорова и кантатно-ораториална музика в морската столица и е негов директор. Печелил е два пъти Награда "Варна". Почетен гражданин на град Варна, включен е в състава на "Сто личности на столетието с траен принос в полза на Варна".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: