Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриха две изложби на Борислав Чонков във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:04 / 22.06.2012Коментари (0)1014
©
На 21 юни в рамките на Месец на фотографията 2012 Варна, носителят на награди от международни фотографски изложби и конкурси Борислав Чонков, представи две изложби в Галерия 10 - "Варшава / Торун / Вроцлав / Гданск - европейска столица на културата 2016", която включва фотографии от архитектурното богатство на полските градове и изложбата "Ерозия".

Специално за откриването на изложбите, от София пристигна Първият съветник и заместник Посланик на Република Полша Анна Янишевска-Нетубич. Тя откри "2 в 1" изложбите като благодари за реализирането им на Борислав Чонков:

"Знам, че вашата красива морска столица активно се стреми към целта за европейска столица на културата, а богатата програма на "Месец на фотографията" 2012 във Варна е чудесен пример за това. Радвам се, че в рамките на този празник на фотографското изкуство жителите и гостите на Варна ще могат да се запознаят с 4 известни полски града. Впечатлена съм от таланта на автора на снимките Борислав Чонков, от неговото умение да представи добре познатите градове от толкова различни гледни точки. Тук бих искала да отбележа, че изборът на полската културна столица беше доста труден заради богатата история на Полша. Също толкова труден ще бъде избора на българския град, който ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Според мен Варна отговаря на всички изисквания за изпълняването на тази функция и искрено пожелавам на всички варненци кандидатурата на вашия град да спечели конкурса."

Сред гостите бяха и Емануил Трейман - Национално сдружение Фотографска Академия "Янка Кюркчиева", Директорката на полското училище във Варна г-жа Александра Тенева, утвърдените варненски фотографи Ангел Ненов и Димитър Петров и много други приятели на фотографията.

Изложбата "Ерозия" (на английски ЕROSion - с подчертаване на сричката ЕРОС) е ретроспекция на еротичната фотография на Борислав Чонков от 80-те години до днес, показана в своеобразен художествен ретро-стил на "остаряване", "ерозиране", но едновременно и "консервиране" на женското тяло, което дори и в този си вид не загубва своята красота... Тази красота, която цял живот ни пази от ерозията на духа.

Борислав Чонков e родом от Варна, увлича се от фотографията като студент на Политехниката в Прага, а професионално - през осемдесетте години в Полша. Автор е на над 40 самостоятелни изложби в Полша, България, Унгария, Германия и Еквадор, а по линията на FIAP е участвал в изложби в Тайпе, Белград, Макау, Дания, Бразилия, Загреб, Корея и Испания. Член е на Творчески Съюз Фотоклуб на Република Полша, Клуб на фоторепортерите - Варшава и на Фотоклуб "Варна". За принос към фотографията е награден със значката "Заслужил за културата на Полша" от Министъра на културата на Република Полша. Има множество публикации на актова и модна фотография в илюстрованите списания, български и задгранични, като "Хъслър", "Шойне вохе", "Гардиан", "Оливиа", еквадорския "Ла Отра" и др. Наред с това снима и публикува активно архитектура на български и полски градове, а също така на Берлин и на еквадорските Куенка и Кито. От 2007 до 2011 г е включен ежегодно във фотографския екип на пленера "Стария Торун" в Полша. Изложбата му "Гданск от 1001 нощ" е представяна в Гданск, Варшава, София, Варна и Шумен. Носител е на награди от международни фотографски изложби и конкурси. Сътрудничи на българската прес-агенция "Булфото" и на полската "EastNews".

Двете изложби могат да се видят до 30 юни в Галерия 10 (Варна, бул. Ген, Колев 54, ет.6) всеки делничен ден от 14 до 19 ч.

Предвидени са две събития в рамките на изложбите в Галерия 10 - на 27 юни от 19 ч. Борислав Чонков и Ангел Ненов ще проведат уъркшоп на тема мултиекспозиция, системите триколор и сандвич и ще представят изложбите "Ерозия" и "Акт Арт"; на 29 юни "Месец на фотографията" във Варна ще завърши със среща-дискусия с участниците, организаторите и гостите на изложбите отново от 19 часа, като ще се обсъдят изминалите събития и ще се направят предложения за обогатяването на програмата за следващата година.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: