Откриха филиал на Националния център по дислеския във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:54 / 02.11.2009
3007
Откриха филиал на Националния център по дислеския във Варна, филиалът отвори врати преди два месеца във Варна, а днес бе официалното му представяне пред медиите, предаде репортер на радио „Фокус" - Варна. Първият Национален център по дислексия в страната е в Русе. Предстои и откриване на нов център в София. В центровете педагозите работят активно за развиването на креативните умения у децата, които страдат от дислексия. Дислексията е затруднение при четенето и разбиране на прочетеното. Целта на специалистите е чрез средствата на изкуството и спорта децата да преодолеят това състояние.

Специалистите казват, че в момента в центъра по дислексия във Варна се работи със седмокласници и осмокласници, които лесно се разсейват, пишат нечетливо, запъват се при четене, пишат и смятат бавно, трудно разпознават часовника. По данни на Световната асоциация по дислексия, 10% от хората в света са засегнати от дислексия. Според педагога и управителя на Центъра по дислексия в Русе Жасмина Йонкова, у нас родителите на децата с дислексия рядко търсят помощта на специалисти. Йонкова допълни, че навременната консултацията с експертите е от голямо значение за по-нататъшната терапия на детето и развитието му като личност. Първите симптоми на дислексията се проявяват още в предучилищна и училищна възраст. Първите данни за появата на дислексията са от преди сто години в Англия и се нарича „словесна слепота". Популярни личности като Уинстън Чърчил, Шер, Алберт Айнщайн, Том Круз, Агата Кристи и Леонардо да Винчи са дислектици.

На 10-15 деца на възраст от 6 до 15 години във Варна, които страдат от дислексия, се предлага специализирана педагогическа помощ. „Ателието на Леонардо" е програма на Първия Национален център по дислексия в България. Проектът е с продължителност до 2011 г. През първата година експертите ще помагат с деца и младежи с дислексия, през втората и третата година се набляга върху работата с родителите и учителите на тези деца. В центъра във Варна вече има организирани работилници по музика, приложно изкуство и илюстрация.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).