Откриха паметна плоча на екзарх Антим I във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:06 / 02.03.2017
1019
Паметна плоча на първия български екзарх Антим I бе открита днес във Варна на едноименната улица. "Благодаря на инициаторите от тракийската организация "Георги Кондолов", на автора - Пламен Аврамов, както и на всички, които работиха всеотдайно за реализирането на тази идея. Откриваме плочата в навечерието на националния празник - 3-ти март, като знак на признание към делото на първия български екзарх, борец за църковна и национална независимост. Вярвам, че с реализирането на проекти от програмата ни за възраждане на културно-историческото наследство, работим за съхраняване на национално-историческата ни памет", каза кметът Иван Портних. Поздравление по повод събитието отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, а Кольо Хубенов, уредник на Музея на възраждането разказа накратко за живота и делото на Антим I. На тържеството присъстваха зам.-кметът Коста Базитов, Антония Йовчева - директор на дирекция "Култура и духовно развитие", председателят на тракийската организация "Георги Кондолов" - Ваньо Генев, представители на тракийски дружества, граждани.

Атанас Михайлов Чалъков - Антим I е избран за първи български екзарх през 1872 година. През целия си живот той развива активна дейност за укрепване на Българската екзархия и за културно-просветното израстване на българския народ. След потушаването на Априлското въстание той е работил активно по запознаването на чуждата дипломация с последиците за българското население от разгрома. Заради патриотичната си дейност е свален от екзархийския престол от Османската власт и е заточен в Мала Азия. След освобождението си поема Видинската митрополия. Председател е на Първото Велико народно събрание.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).