Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриха паметна плоча на големия д-р Данаил Шишков
Автор: Екип Varna24.bg 15:13 / 12.07.2018Коментари (0)2552
Паметна плоча, посветена на д-р Данаил Шишков, бе открита днес на фасадата на сградата на ул. "Колони" № 17 до Шишковата градинка. Тя е дело на варненския скулптор Пламен Аврамов – носител на Награда "Варна" за скулптура за 2018 г., и е част от инициативите на Община Варна за възраждане на културно-историческото наследство в морската столица. Тържеството откри Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие“ към Община Варна, а специален гост бе доц. д-р Риналди Шишков – внук на д-р Данаил Шишков. 

"Съхраняването на паметта на бележити варненци, които имат принос в развитието на града ни, е от изключително важно значение. Благодаря на всички, които положиха усилия за реализацията на този проект, който възражда делото на един голям лекар, родолюбец и всеотдаен радетел за Варна - д-р Шишков. В продължение на години това уникално място в сърцето на Варна бе незаслужено изоставено - така, както бяха Юнашкият салон, Домът на флота. Днес тези два символа на Варна вече са възстановени, продължаваме работа с Шишковата градинка - проведохме конкурс, избрахме проект на арх. Жулиан Начев и след края на туристическия сезон ще започнем реализация на проекта със средства по Оперативна програма "Региони в растеж", обяви кметът Иван Портних.

Проектът предвижда ремонт и възстановяване на площадното пространство, възстановяване на чешмата, обособяване на кът за отдих. Изцяло реконструирано ще бъде и пространството пред СУ "Климент Охридски", което ще бъде превърнато в пешеходна зона, както и ул "Михаил Колони“, като част от разширението на пешеходния ринг на Варна. На есен ще продължи и вторият етап от обновяването на Морската градина. Поздравления за инициативата и думи на благодарност произнесоха авторът на паметната плоча Пламен Аврамов и доц. Риналди Шишков.

Д-р Данаил Шишков е роден в Ловеч. Завършил Парижката Сорбона и е бил околийски лекар в няколко града. През 1911 г. се заселва във Варна и открива частна клиника в зданието на гранд хотел "Ню Йорк". Бил е изпратен на фронта като лекар, откъдето се връща с медали за храброст и с почетна грамота от Червения кръст.  През 1921 г. д-р Данаил Шишков е назначен за лекар-управител на общинската болница "Параскева Николау" и на санаториума към нея. Бил е търсен, обичан, уважаван от съгражданите си. По онова време площадът, на който днес е открита паметната плоча, се наричал Ченгене пазар и до приемането на първия общ градоустройствен план през 1897 г. сградите около него били двуетажни и дървени. След преодоляването на икономическата криза от Първата световна война и след започналото строителство около площада, през 1926 г. д-р Данаил Шишков купил голям парцел земя и възложил на инж. Георги Бърнев строителството на най-високата по това време сграда във Варна "Курортен дом Здраве" – частна клиника с пансион за летовници. Възмутен от състоянието на площада, д-р Шишков купил дялан камък за тротоарите и гранитни павета за площада. Високо организиран, той започва планомерно да ръководи работата на строителите и по негова молба Общината ангажирала Антон Новак със залесяване на района. През 1928 г. площадът бил открит. От тогава пространството остава в паметта на варненци като "Шишковата градинка".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: