Откриха паметна плоча на възрожденеца Петър Енчев във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:12 / 14.12.2016
1358
Паметна плоча на революционера и общественика Петър Енчев откриха днес кметът на Варна Иван Портних и художникът Венелин Иванов. Тя е поставена върху фасадата на къщата - паметник на културата, в която той е живял - на бул. "Сливница" № 38. Събитието е по повод 160-годишнината от рождението на възрожденеца.

"Откриването на плочата е част от програмата на Община Варна за възраждане на културно-историческото наследство на нашия град", заяви Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие". Подробности за личността и делата на Петър Енчев споделиха Кольо Хубенов, уредник към Музея на Възраждането, и Деси Енчева, правнучка на общественика.

"Ще Ви кажа кое е важно за мен. Петър Енчев е бил баща на пет деца. Всички са учили в чужбина, но са се върнали в нашата държава и са дали начало на изключително високи позиции с високото си образование. Той е повтарял през цялото време - колкото езика знаете, толкова пъти сте човеци и имате право на избор. Човек трябва да има право на избор. Това е Петър Енчев за мен", каза тя. На тържеството присъстваха Коста Базитов, зам.-кмет, Николай Савов - краевед, музейни работници.


"Тази паметна плоча е поредна стъпка в посока на усилията ни за съхраняване на историческата ни памет. Считам, че това е наш дълг, затова сме длъжни да работим още по-активно. Поздравявам фамилия Енчеви за начина, по който опазват наследството на Петър Енчев, включително и за доброто стопанисване на тази сграда, която е паметник на културата", каза кметът Иван Портних. По-късно той разгледа дома на видния варненец и се подписа в почетната книга. Амбицията на наследниците e да направят музей, в който да представят живота и делата на своя предшественик.

Петър Енчев е роден на 29.06.1855 г. в Тулча (дн. Румъния). Получава много добро образование в Болгардската гимназия и Тодор-Минковия пансион в гр. Николаев, Русия. Тогава се запознава с Иван Вазов, Стефан Стамболов, Панайот Волов. По-късно с Волов стават учители в Шумен, но поради проблеми с местната власт са арестувани и по-късно принудени да избягат отвъд Дунава. Там взима активно участие във възстановяването на БРЦК и в основаването на БЦБО в Букурещ (1876 г.). Участва в сраженията при Гредетин и Алексинеци по време на Сръбско-турската война от 1876 г. След Освобождението Петър Енчев се включва в движение за Съединението на България. Работи активно и в обществения живот във Варна - през 1888 г. става директор на Варненския клон на БНБ, сред основателите е на "Българското параходно дружество в Черно море" и "Варненското археологическо дружество". Умира във Варна през 1922 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).