Откриха паметника на генерал-лейтенант Иван Колев във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
17:02 / 25.09.2023
1018
На 25 септември 2023 г. във Варна се проведе ритуал за тържествено откриване и освещаване на бюст-паметник на генерал-лейтенант Иван Колев, командвал Конната дивизия, а по-късно и самостоятелната българска армия, в боевете за освобождение на Добруджа през Първата световна война. 

Паметникът на бележития български пълководец, наричан Баща на българската конница и Освободител на Добруджа, е изграден по инициатива на родолюбиви и военно-патриотични сдружения и съюзи, с решение на Общинския съвет, с финансовата и логистична подкрепа на Община Варна, съобщават от щаба на ВМС.

В ритуала участваха командирите на военни формирования от гарнизона, Представителният духов оркестър, почетен караул и група венценосци, а строят на представителните части беше приет от контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

В словото си пред официалните лица и присъстващите граждани г-н Валентин Иванов, представител на инициативния комитет, проследи накратко жизнения път и славните бойни победи на генерал Колев начело на Конната дивизия. От името на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, поздравителен адрес прочете г-н Илия Милушев, съветник в президентската администрация.

Под звуците на тържествен сигнал и химна на Република България, паметникът беше открит от кмета на Община Варна г-н Иван Портних и председателя на Сдружение "Български родолюбци“ г-н Артак Казарян.

Отец Цветан Флоров от Варненската и Великопреславска Света митрополия отслужи молебен за освещаване на паметника и за почитане паметта на прославения български военачалник.

Венци и цветя в знак на почит поднесоха представители на президента, на областната и общинска администрации, Военноморските сили, общинския съвет, областната дирекция на МВР, неправителствени организации и съюзи, политически партии и граждани.

Ритуалът завърши с химна на Добруджа, изпълнен от Представителния духов оркестър на ВМС.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Сигнал до Varna24.bg: Това е изключително опасно във Варна, липсв...
Вижте какъв гигант ще изникне скоро в центъра на Варна!
Изненада! ТХ не води по брой "пришълци" във Варна
Ето какво време ни очаква утре във Варна
Видео обиколка на новата Автогара Варна - вижте я!
Първи подробности от прокуратурата във Варна, след като 36-годишн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).