Откриват "Божествена комедия" в Градската галерия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:07 / 14.09.2016
998
На 17 септември (събота) от 18:00часа Градска художествена галерия-Варна ще открие новия културен сезон със самостоятелната изложба на художника Алесандро Киарапа. Изложбата е озаглавена "Божествена комедия".

В зали 6 и 7 на Градската галерия младият автор ще представи широкоформатни творби изпълнени в техниката на рисунката.
Изложбата е осъществена с любезното съдействие на ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA - SOFIA и Почетното консулство на Италия във Варна.
Изложбата може да бъде разгледана до 6 октомври 2016г.

"Алесандро Киарапа реализира големи творби рисувани с въглен с многообразни и различни техники, често и живописни, като се оставя да бъде изкушен от природни или рециклирани инструменти и материали.

В неговите работи се вижда решително осъзнаване на анатомията като често успява да я деформира по негов вкус, като все пак ги запазва хармонични и последователни в структурна цялост.

Една драматична жизненост си проправя път с решителност сред контрасти и силни светлосенки.

В композициите се преплитат сюрреалистични виждания, разположени в перспективи и изразени и съществени геометрии, места и пространства, в които се движат често напрегнати и нервни тела.

Творбите колкото и нереални и променени да са, разказват за истини "разказани на автора и предадени съгласно неговата подчертана лична експресивност въпреки младата му възраст", коментира скулптора Стефано Фачини.

"Аз съм лаик по отношение на изкуството и изразявам само моите усещания пред произведенията на младия майстор Алесандро Вито Киараппа. Запознах се с Алесандро случайно преди малко повече от една година, познавам отдавна неговия баща.

Видях негова работа у един общ познат и гледах без думи, гледах като нервно местех очи по изображенията.
Алесандро ме погледна, аз също го гледах след това разменихме няколко думи и той много плахо ме покани да видя работите му.

Озовах се сред френетична вихрушка от изображения - драматични и светли, черни и ясни, които ми се сториха като външно изражение на една креативна буря без прецеденти, струваше ми се, че пред мен има море от образи от Божествена комедия и ме придружава Виргилий.

Видях празни, но виждащи очи, стави, които изглеждаха в движение, 3D изображения, прострени на земята върху плоски и огромни листове хартия, видях за втори път тази година други творби и се вкамених, не можех да кажа нищо, а той ме гледаше.

Забелязах една многопластовост в неговото изкуство, което се рее във всички полета, самият той говори като безкраен калейдоскоп от изображения - такива каквито са неговите произведения.

Малко думи и се срещнахме отново във Варна като стари познати, сякаш е мой млад внук. В група с други творци, истинска група, в която всички се запознахме в онзи момент.
Напред Алесандро, толкова си млад, голямо бъдеще чака твоите творби!", коментира Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия във Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).