Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват диабет при 10 души на месец
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 05.11.2009Коментари (0)759
Средно от 5 до 10 души постъпват всеки месец за лечение в Клиниката по ендокринология на МБАЛ "Св. Марина" с новооткрит диабет. "Пациентите идват с различни усложнения, най-често с настъпили метаболитни промени. Семейните лекари откриват заболяването, но при нас така или иначе тези хора идват късно. Често пъти диагнозата е поставена, но не са взети никакви мерки", каза шефът на клиниката в болницата доц. д-р Кирил Христозов. Той бе категоричен, че ако има добро лечение с добро обучение, в 80 на сто от случаите хората с диабет имат нормална продължителност на живота.

Ендокринолозите смятат, че нишката се къса по пътя от семейния лекар към специалиста, който може точно да определи степента на заболяване и необходимостта от нужното лечение. Тазгодишното мото на Световната здравна организация, посветена на Световния ден за борба с диабета, 14 ноември е "Обучение за по-добър контрол на диабета". "Считаме, че в обучението и превенцията на това заболяване трябва да се включат повече организации, които могат да допринесат с нещо", посочи доц. Христозов.

Около 13 000 души във Варненско са с диабет, като 5000 от тях са на инсулин, показва справка на Районния център по здравеопазване във Варна. Лекарите уточняват, че хората, които не знаят, че са с това заболяване и не са регистрирани, са поне два пъти повече. Близо 60 на сто от тези, които не са наясно за заболяването си, не успяват да постигнат добър контрол, допълниха още специалистите. Стряскащите данни, които се повтарят всяка година показват, че около 60% от хората, които умират в интензивните отделения от инфаркти и инсулти, са и с диабет. Ендокринолозите са категорични, че лечението на заболяването излиза много по-скъпо, отколкото профилактиката. Затова тази година акцентът се поставя на профилактиката и обучението на хората с диабет.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: