Откриват интересна изложба в Музея за нова история на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:30 / 07.04.2022
932
Нова изложба ще бъде открита в Музея за нова история на Варна. 

Експозицията "Старата игра. Международната политическа обстановка, отразена в карикатури от средата на 20 век" ще бъде открита утре, 8 април и ще остане до 31 май 2022 г в Сградата на Музей Нова история на Варна на ул. "8-ми ноември" 3 във Варна.

Играта е неотменна част от човешката култура. За едни тя е забавление, за други е форма на себереализация. Може да е невинна, но може и да е много груба. Играят си всички – и деца, и възрастни. Само през миналия век в Европа и в света са се провели множество регионални и две световни групови игри. Днес отборите отново загряват за старата игра…

Изложбата представя политическа и антивоенна карикатура от подбрани български хумористични издания от миналия век. Акцент в изложбата са 18 цветни плаката от приложението "Папагал“ на седмичника "Нашенец“, отпечатани в периода 1941-1942 г.

В тях карикатуристът Кирил Буюклийски (1903-1968) е поставил в различни комични ситуации персонификациите на участниците във "втората световна игра“. Сред илюстративния материал са вмъкнати и две извадки от българската и световната литературна класика. Заявлението на Бай Ганьо "И едните, и другите са маскари“ звучи напълно актуално както към предишните, така и към сегашните играчи. А перифразираните стихове на Робърт Бърнс са предупреждение и към играчи, и към публика: "За старата игра - докрай! За забравените дни! Ти чаша разум ми подай за забравените дни!“

Изложбата може да бъде посетена до края на месец май.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).