Откриват изложба "100 години курортно дело във Варна- Царицата на Черно море"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:09 / 21.09.2021
1763
По случай 22 септември – Ден на българската независимост, на входа на Морската градина до Слънчевия часовник в 19:00ч. ще бъде открита пътуваща изложба  " 100 години курортно дело във Варна- Царицата на Черно море“. Изложбата е разделена в три части.

Първата част ще представи хотели, почивни станции и курортни домове. Архитектура и местоположение. Текстове ще разказват за създаването и стопанисването им. Втората част ще покаже варненският  ПЛАЖ, утвърждаването му като място за почивка, лечение и забавление на варненци  и гостите на града. Баните на плажа и минералните извори. Плажни костюми и дейности.

В третата част ще се представят първите туристически маршрути във Варна и околността. Екскурзиите до Аладжа-манастир и Св .Св .Константин и Елена, изграждането на Морското казино от лавка за семки до архитектурен шедьовър в града. Ще покажем специфичните дрехи, аксесоари и начина на забавление от миналия век.

На Лед екран ще бъде излъчван късометражния филм "100 години бански във Варна“. Видеото ще разкаже за историята и развитието на банските костюми на ПЛАЖА във ВАРНА  от миналия век до сега. Първите конкурси за красота.

След първоначалното представяне на изложбата в Етнографски музей Варна , пътуващата изложба замина за Историческия музей град Стара Загора. Сега за празника се връща при варненци за да покаже нрави и обичай, архитектура и порядки от миналия век до наши дни.

Изложбата и късометржния филм са спонсорирани от фонд "Култура“ към Община Варна. След празника, тя ще продължи да представя прекрасния ни град из цяла България.

Автор на изложбата е екип от Етногрфски музей Варна към РИМ Варна, а продуцент на късометражния филм е Милен Минков, един от основателите на хумористичното предаване ТУТУРУТКА. Компютърната анимация и монтаж на филма, са дело на известния варненски артист Максим Желев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).