Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват изложба на Роберт Баръмов в Градската галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 16:05 / 30.05.2019Коментари (0)2769
©
На 4-ти юни 2019г. от 18.00 часа се открива изложба живопис на утвърденият в и извън пределите на България и Европа художник Роберт Баръмов и ще бъде експонирана до 23 юни в залите на Градска художествена галерия "Борис Георгиев - Варна“. Експозицията включва платна големи формати, рисунки, обекти и инсталации - обединени от заглавието "Резервирани идеи“ и се осъществява в партньорство с арт галерия "Папийон“.

Проектът "Резервирани идеи“ е тридесет и втората самостоятелна изложба на художника Роберт Баръмов и се реализира в жанра на социално ангажираното изкуство. Използва възможностите на неговия език и комуникации, поставяйки темите за национализма, миграциите и феминизма. В екпозиционното пространство авторът комбинира различни художествени медии, практика характерна за постмодерната изложбена ситуация. Произведенията в класическа живописна техника отговарят на културните въпроси за полето на природното и социалното, човека като биологичен вид, формите на социална доминация, политическите системи и тоталитарни идеологии. Художествената инсталация "Сирийска седмица на модата“ внушава цинизма на съвременното консуматорско общество като съизмерява човешката трагедия от геополитическия конфликт с модерните индустрии на забавлението и модата. Видео документалните материали регистрират отношението на автора към преминаващи през пространството на ателието му насекоми и кореспондира с обект, назован като "бежански лагер“, които всъщност е капан за инсекти. Това поставя в художественото поле дебата за миграцията, мигрантите и цивилизационните избори.

Роберт Баръмов е име, което често се свързва с областта на графиката, като художник владеещ виртуозно всички графични техники, с изключително модерен и новаторски подход към графичното изображение. Наред с графичното си творчество обаче е добре познат и утвърден и с живописните си и концептуалните проекти и инсталации. Съвременно, социално ангажирано и общочовешко е и отношението му към живописта. Темите, които го вълнуват са често комбиниращи футуристичните му архитектурни виждания за облика на града с убежденията му за симбиозата на природата и неразривната й връзка с човека. Но като откровен артист световните факти и общочовешки социални, а и лични събития провокират артистичната му реакция, която изразява смело, с размах и убедително под формата на живопис или нестандартен изказ на въздействаща инсталация.

През годините художникът има множество награди и отличия, получени на различни международни форуми, а творчеството му е следено с интерес от колекционерски и артистични кръгове. Авторът е реализирал частично в чужбина различни идеи за цялостни тематични концептуални изложби. “Да си артист означава чрез играта с материалите да им придадеш вида, който отговаря на моментното ти настроение", обобщава Роберт Баръмов. “Имам много идеи за авторски проекти. При тях водещото е идеята, всичко останало, независимо от жанровете, които включвам, й е подчинено. Става въпрос да изразя своето собствено отношение към други съвременни автори, мнението ми за световната ситуация в изкуството", казва художникът.

Проектът "Резервирани идеи" на Роберт Баръмов обединява непоказвани и неразработени идеи от периода 2014-2019 година. Динамиката на съвременното ежедневие ни предлага постоянно да филтрираме съществуващата информация, обединяваща всевъзможни предложения от всички страни. Можем ли да отсеем каква част от представите, които сме готови да споделим със света ще бъде приета позитивно и коя не? В надпреварата да бъдем оригинални е важно първи да предложим и защитим хрумване или визия. Понякога се случва да открием, че личното ни забавяне е довело до паралелното раждане на близка до нашата идея в далечна точка на света, където тя се е превърнала в хит. Това ни тласка към амбицията при всяка възможност да споделяме с обществото темите, по които сме разсъждавали или работили като игнорираме влиянието на постоянните базисни фактори за перфектна реализация като обществена подкрепа, съвършено пространство и публични финанси.

Проектът "Резервирани идеи" на Роберт Баръмов предлага дискусия по актуални в културната риторика теми като идентичността в постколониалния период, деколонизацията, формите на различни доминации, миграционните процеси и демодернизациите в постсъвремието, завършващи с вечния за всеки цивилизационен стадий въпрос : - Сега накъде?








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: