Откриват изложба на академик Никола Манев във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:33 / 24.08.2016
1592
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Картините на големия творец НиколаМанев, живеещ от години в Париж за пореден път ще докоснат младите хора с различни светове, наситени с доброта, оптимизъм и красота.

Експозицията по повод рождения ден на художника включва живописни платна с реалистични пейзажи, абстрактни композиции, рисунки на природни и архитектурни елементи, провокирали въображението на твореца да полети през различни светове извън пространството и времето.

Изложбата, която е част от Културния календар на ИУ-Варна, се организира съвместно с галерия "Кавалет" и ще остане отворена от 28 август до 25 септември 2016 г.

НиколаМанев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е Художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. 

През 2008-а става академик на Българската академия за наука и изкуство. Досега е направил 137 самостоятелни изложби в различни краища на света, участва и в много общи експозиции и биеналета.

Повечеот 3000 творби на Манев са притежание на държавни и частни колекции и музеи в 30 страни. Артистът предпочита да изследва в картините си мистичното и приказното.

В творбите му откриваме странните земни образувания на българската природа, африканска пустиня, мексикански мотиви. Винаги обаче се връща към романтичните гледки на парижките покриви и комини.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).