Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват изложба на обичания варненски скулптор Христо Христов
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 29.05.2018Коментари (0)2392
©
На 31 май 2018 година от 18:00 часа се открива втора част от мащабната юбилейна изложба на обичания варненски скулптор Христо Христов. Изложбата със заглавие 55 е осъществена с партньорството на галерия Le Papillon и ще бъде експонирана до 20 юни в залите на Градска художествена галерия Борис Георгиев - Варна.

Ще бъдат представени монументални бронзови пластики и картини, по-голяма част създадени специално за пространството на Градската галерия.
"Изкуството на Христо Христов е многопластово - като стилистика, естетика и културни измерения. То е монументално - като начин на изразяване, експресивно и категорично - като цвят, композиция, послания. Авторът често се вълнува от живота на Човека – главният герой на неговото творчество. Затова фигурата, в типичната за него стилизация и форма, ни разкрива устрема на Човека, от който не само творецът се вдъхновява.

Виждаме загадъчно пресъздадени общочовешките мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествената радост от живота и от сбъднатите постижения, като движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се появяват у зрителя. Повлиян от древните релефи, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и енигматични кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните или живописни творби. Христо е вдъхновен от творчеството на Генко Генков, получил признание от именития художник, притежавал негови скулптури, също като него е винаги искрен в изкуството си и в творбите си.

Верен на вътрешния си дух и силен творчески заряд, бронзовите му пластики са заредени с мощна енергия и патос, в една обща нишка, подчертаваща първичността на любимия му материал – бронза, типичнo за неповторимия стил на художника. Не липсва и символното значение на жеста, особено в пластиките. Христов внушава разсичане на пространството от тежкият метал, а опитните му умели ръце на творец, като че ли укротяват материала и сътворяват впечатляваща галерия от експресивни образи с монументално звучене и модерни пластични решения.

И в картините си Христо Христов подхожда безкомпромисно, живописта му е плътна, видяна в нейната смислова монолитност, даваща сетивен израз на идеите, търсени и мислени в цветове и форми преди да бъдат сътворени триизмерно, като пластики и допълвайки ги по един великолепен начин. Картините му имат абстрактно звучене в ярък или успокояващ колорит, с образни препратки към формата и скулптурата му, но всяко платно пробужда асоциативни внушения и въпроси у зрителя и създава усещане за история, която всеки сам завършва.

След успешно реализирани проекти в Германия, Чехия, Австрия, Франция съвсем естествено идва моментът за по-цялостно и концентрирано представяне на твореца в родният му град, а именно двойна експозиция – едновременно в арт галерия "Папийон“ и Градска Художествена Галерия "Борис Георгиев“ - Варна.

Когато поводът за това събитие е провокиран от личен празник – 55 годишнина, тогава отличаването му става още по-специално и значимо. Така е озаглавена и изложбата "55“ – общо 55 произведения - бронзови скулптури, живописни платна и рисунки, подредени в пространствата на двете галерии, ще завладеят съзнанието на зрителя в типичния и разпознаваем за автора стил, отличавайки се с енигматични изчистени образи, знаци, кодове и релефи."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: