Откриват изложба на обичания варненски скулптор Христо Христов

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:28 / 29.05.2018
2430
На 31 май 2018 година от 18:00 часа се открива втора част от мащабната юбилейна изложба на обичания варненски скулптор Христо Христов. Изложбата със заглавие 55 е осъществена с партньорството на галерия Le Papillon и ще бъде експонирана до 20 юни в залите на Градска художествена галерия Борис Георгиев - Варна.

Ще бъдат представени монументални бронзови пластики и картини, по-голяма част създадени специално за пространството на Градската галерия.
"Изкуството на Христо Христов е многопластово - като стилистика, естетика и културни измерения. То е монументално - като начин на изразяване, експресивно и категорично - като цвят, композиция, послания. Авторът често се вълнува от живота на Човека – главният герой на неговото творчество. Затова фигурата, в типичната за него стилизация и форма, ни разкрива устрема на Човека, от който не само творецът се вдъхновява.

Виждаме загадъчно пресъздадени общочовешките мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествената радост от живота и от сбъднатите постижения, като движението, пластичността и решителността са едни от първите усещания, които се появяват у зрителя. Повлиян от древните релефи, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и енигматични кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната тема, а също и в избора на образно-пластичния език при създаването на скулптурните или живописни творби. Христо е вдъхновен от творчеството на Генко Генков, получил признание от именития художник, притежавал негови скулптури, също като него е винаги искрен в изкуството си и в творбите си.

Верен на вътрешния си дух и силен творчески заряд, бронзовите му пластики са заредени с мощна енергия и патос, в една обща нишка, подчертаваща първичността на любимия му материал – бронза, типичнo за неповторимия стил на художника. Не липсва и символното значение на жеста, особено в пластиките. Христов внушава разсичане на пространството от тежкият метал, а опитните му умели ръце на творец, като че ли укротяват материала и сътворяват впечатляваща галерия от експресивни образи с монументално звучене и модерни пластични решения.

И в картините си Христо Христов подхожда безкомпромисно, живописта му е плътна, видяна в нейната смислова монолитност, даваща сетивен израз на идеите, търсени и мислени в цветове и форми преди да бъдат сътворени триизмерно, като пластики и допълвайки ги по един великолепен начин. Картините му имат абстрактно звучене в ярък или успокояващ колорит, с образни препратки към формата и скулптурата му, но всяко платно пробужда асоциативни внушения и въпроси у зрителя и създава усещане за история, която всеки сам завършва.

След успешно реализирани проекти в Германия, Чехия, Австрия, Франция съвсем естествено идва моментът за по-цялостно и концентрирано представяне на твореца в родният му град, а именно двойна експозиция – едновременно в арт галерия "Папийон“ и Градска Художествена Галерия "Борис Георгиев“ - Варна.

Когато поводът за това събитие е провокиран от личен празник – 55 годишнина, тогава отличаването му става още по-специално и значимо. Така е озаглавена и изложбата "55“ – общо 55 произведения - бронзови скулптури, живописни платна и рисунки, подредени в пространствата на двете галерии, ще завладеят съзнанието на зрителя в типичния и разпознаваем за автора стил, отличавайки се с енигматични изчистени образи, знаци, кодове и релефи."

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).