Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват изложбата "Следите остават" на Иван Минчев
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 07.01.2019Коментари (0)1531
©
На 11 януари в 18 часа в Градската художествена галерия на Варна ще бъде открита изложба живопис, графика и рисунка "Следите остават" на Иван Минчев. 

"Иван Минчев е художник, който в работата си мисли образно, а не разсъдъчно. Той разбира творбата едновременно като крайна цел, но и като начало за следваща стъпка. Тя, картината, е завършена сама за себе си, но не и за пътищата, които отваря и посоките, които посочва.

Всичко това е изразено чрез езика на абстрактния изказ, с едно силно експресивно настроение. Тази изразност е организирана с убедителния ритъм на запълващи цялото картинно пространство форми. Фигуративността безспорно е източник и основа на тяхното осмисляне и убедителност. Мисълта на автора се е отказала от конкретния образ, за да направи възможно съществуването на нов, личен свят. Свят с логика, своя структура и свои истини. Късчета от този свят наричаме картини, а опита да бъде сглобена част от него – изложба. Това имаме пред себе си и сега. Основна тема - градът. Мисля че от гледна точка на историята на изкуството не сме направили достатъчно по темата. Очевидно градът е не само улици площади, сгради, хора и автомобили. Градът е жив мега-организъм, който не спира да почива, който има своите възторзи и падения. Има светли и тъмни страни, герои и предатели, младост и старост. Градът е един уязвим гигант, повличащ след себе си, за добро или зло, хиляди и милиони човешки съдби. Градът е човекът, човекът е градът. Вечна и все още млада тема.

Как може изящното изкуство чрез един художник да навлезе в нея и да не остане на повърхността? Да проникне под очевидното, да размъти пластовете и да достигне до дъното. Не може, но опитва да създаде нова визия, нова килийка за нова съдба под нов покрив.

Темата за града е толкова отворена, че нямаме представа докъде стига. За Иван Минчев тя е структура и ритъм на форми, облечени в цвят и настроение. Той се вглежда към пейзажа обобщено, пренебрегва малките уютни улички, големите булеварди, парковете, гетата и градските символи. Силует, настроение, светлина и сянка - това е градът на този художник. Той го вижда различно всеки ден и във всяка част на деня", коментира изкуствоведът Красимир Линков.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 Януари 2019 година.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: