Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват нова изложба в Археологическия музей
Автор: Пламена Николова 14:37 / 02.09.2019Коментари (0)1766
©
На 5 септември (четвъртък) 2019 г., в 16.00 ч., в зала "Север“ на Археологически музей – Варна, ще се открие изложбата "1968 - от първа ръка“. Събитието е част от дейностите по проект "Годината, която промени всичко: Чехословакия и Европа през 1968“, по който е партньор отдел "Най-нова история“ към РИМ – Варна. Изложбата ще остане във Варна до 30 септември.

Проектът е финансиран  по програма "Европа за гражданите“ на Европейския съюз, направление "Европейска памет за миналото". Водеща организация е Университетът "Коменски“ в Братислава (Словакия).  Освен варненския музей, партньори на Братислава са университетите във Виена (Австрия), Загреб (Хърватска) и Болоня (Италия), Института за национална памет в Талин (Естония), Библиотеката в Михаловце (Словакия), обществото "Св. Якоб“ в Словакия. Целта на проекта е да отбележи, припомни и допълнително проучи събитията по време на Пражката пролет в Чехословакия през 1968.  Координатори на проекта за Регионален исторически музей – Варна са Златка Антова и Велина Костадинова – уредници в отдел "Най-нова история“.

Три серии фотодокументални табла представят снимков и документален материал, свързан със събитията по време на Пражката пролет в Чехословакия, както и предисторията им (повече от 12 месеца назад). Организатор е Университетът "Коменски“ в Братислава.  Стотици снимки, както и непубликувани и непознати исторически документи от словашки и чуждестранни архиви представят хора и моменти от историята на 1968 година, не само в Словакия, но и в цяла Европа. Включени са и лични документи на участници в събитията от Варна.

Значителна част от снимките в изложбата са от наследството на Антон Шмотлак (1920-1979), който дълги години е професионален театрален фотограф, но голяма част от работата му представя сцени от всекидневния живот от 50-те и 60-те години на ХХ в.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: