Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват новия Посетителски център на Римските терми
Автор: Екип Varna24.bg 09:38 / 15.05.2016Коментари (2)2502
© Bulfoto
Новият Посетителски център на Римски терми ще бъде официално открит на 15 май. Това съобщиха от пресцентъра на Регионалния исторически музей във Варна. Едновременно с това ще бъде дадено началото и на туристическия сезон.

Посетителският център на обекта Големи римски терми е част от Проекта на Община Варна и РИМ - Варна, започнат през 2014 г. - "Римските терми на Одесос". Включва паркинг на бул. "Приморски", Малки римски терми, пешеходна зона по ул. "8-ми ноември", Музей за история на Варна, пешеходна зона и велоалея по ул. "Сан Стефано" и Посетителски център на Големи терми. През 2014 г. бе завършен обекта Малки римски терми - с Посетителски център (сервизни помещения, информационна кабина и бюфет), с реставрация на част от археологическия обект, пълно изчистване от вредна растителност, залесяване, озеленяване, пешеходни алеи, ефектно нощно осветление, голяма шатра за културни мероприятия и малка сцена. Осигурени бяха вода и канал, както и електричество. Обектът бе изцяло ограден и свързан с изградената пешеходна зона по ул. 8-ми ноември и паркинга на бул. Приморски. Финансирането е изцяло по бюджета на Община Варна в размер на 130 000 лв., предоставени като целеви средства на РИМ-Варна. Обектът завършен за 6 месеца. През 2014 г. със средства на Община Варна приключи първи етап от социализацията и естетизацията на Големи римски терми: възстановено ефектното нощно осветление (120 000 лв.), извършена реставрация на силно засегната от ерозията зала с басейни. Изцяло със средства на Община Варна в размер на 240 000 лв. През 2015 г. започна проектиране и изграждане на Посетителски център и частична реставрация на Големи римски терми. Проектът за Посетителски център е подарен на Община Варна от Архитектурно студио Рачеви. Включва - отреждане на парцел извън границите на обекта, премахване на част от стари огради. ВиК и ел. инсталации. Изграждане на информационна кабина, магазин за книги и сувенири, бюфет, сервизни помещения - М, Ж и за инвалиди. Всички конструкции са разположени под общ ефектен покрив с декоративно осветление. Сменени са плочите по пешеходните алеи и ново покритие на улично и площадно пространство. Поставен е информационен екран. Сградите и помещенията с пълно оборудване - сервизно, офис и щандове. В момента се разполагат рекламни и информационни пана и нагледни материали. Възстановено ефектно осветление. Извършена реставрация на силно обрушен участък от входната част на сградата. Финансирането е изцяло от Община Варна, с целеви средства, предоставени на РИМ - Варна за обявяване на обществена поръчка и изпълнение строежа в размер на 270 000 лв. Работно време на Малки терми до 18 часа, на Големи терми - до 22 часа (експериментално). На Големи терми се предвижда изграждане и оборудване на лятна сцена за спектакли и концерти. Вече има предложения за концерти и спектакли с представен график. Има подготвен екип за културни изяви през летния сезон.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На новата им бензиностанция колко ще е литъра на А95 безоловен?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: