Откриват тумор или рак на кръвта у 25-30 деца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:44 / 07.09.2010
811
25-30 деца регистрират всяка година за пръв път с различни диагнози в Клиниката по детска онкохематология в МБАЛ "Св. Марина" във Варна. Наблюденията на специалистите сочат, че процентът на подрастващите, които търсят тяхната помощ поради тежки диагнози, не нараства. "Този тип заболявания не се увеличават. През последните 10 г. новорегистрираните са между 20-25 на година. Миналата и тази година те са между 25 и 30. Има лек ръст, но вероятно регистрираните в онкоцентровете в Пловдив или в София са по-малко. Да не говорим, че цяло лято резонно пациентите тук са повече". Това каза началникът на Клиниката по детска онкохематология в МБАЛ "Св. Марина" доц. д-р Валерия Калева.

В същото време варненската клиника се равнява с водещи европейски клиники по процент на излекуваните. "Над 75% от децата, при които болестта е установена навреме, оздравяват. За такъв успех не можехме да мислим преди 10-15 г. Но това си има обяснение. Детските злокачествени заболявания се поддават много повече на лечение в сравнение с тези при възрастните. Детският организъм понася много по-леко високодозова химиотерапия", допълва доц. Калева. Ако терапията се провежда правилно, децата успяват да компенсират високите дози химиотерапия. Ранната диагностика също помага за високия процент на излекувани пациенти. Според ръководителя на детската клиника това се дължи и на уникалния диагностичен център в МБАЛ "Св. Марина", където има всичко на едно място за диагностика на рак.

Източник: в. "Позвънете новини"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Измениха проекта на голям строеж във Варна
Ето какво време очаква варненци днес
Транспортираният мъж от Варна до София със самолет "Спартан" е в ...
Корабът "Руен", който беше отвлечен от сомалийски пирати край Йем...
Варненец: Това икономия ли е или какво?
Жълт код за Варна! Ето за какво ни предупреди НИМХ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).