Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват туристическото Лято 2023 на рождения ден на най-стария ни морски курорт
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 15.05.2023Коментари (0)884
©
Най-старият български Черноморски курорт кани на рожден ден. На 21-ви май заедно с празника на светите Константин и Елена, едноименният туристическия комплекс във Варна ще отпразнува своя 115 рожден ден, както и своя имен ден, научи Varna24.bg.

Празненствата ще се проведат в три поредни дни - 19, 20 и 21 май

На 19 май празничната програма започва от 15 часа на открита сцена под манастира "Св. св. Константин и Елена“. В програмата очаквайте фолклорен танцов ансамбъл "Еньовче“ и джаз изпълнения от София Димитрова.

През трите дни гостите на курорта ще се насладят и много кулинарни изкушения от Улицата на готвачите, щандове с козметика от натурални продукти, арт кът, бирен и винен бар и др.

На 21 май - навръх празненствата на първия български Черноморски курорт "Св. св. Константин и Елена" ще бъде даден и старта на летния туристически сезон в България.

С пълната програма за празненствата може ТУК.

Курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена“ е все още известен сред варненци със старото си име "Дружба“, което е носил от 1957 до 1992 година.

Историята сочи, че от средата на 19 век манастирът "Св. Константин“ бил познато и предпочитано място за отдих на жителите на Варна. Със зараждането на местността като курорт се свързват разходките и излетите на варненци до манастира в празничните дни. Най-оживено ставало в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. През лятото местните чорбаджии идвали тук, за да прекарат горещите дни сред прохлада и във веселби. Посетителите идвали в манастира не само за почивка, а и за подобряване на здравословното им състояние сред природата, морето и лековитите минерални извори.

Княз Александър І Батенберг обичал да идва във Варна. Той посещава за първи път Св. Константин през август 1880 година и така става първият високопоставен курортист на манастира, което също допринася за развитието на региона като морски курорт. От своя страна той е с изключително значение за развитието на страната още в края на 19 век, когато се лансира идеята град Варна да се превърне в лятна столица на Княжество България. През 1882 г. се създава двореца Сандрово, по-късно преименуван на Евксиноград.

През 1899 манастирът "Св. Константин“ и стопанството към него стават собственост на Областния съвет на Варна. Градската управа започва да търси нови пътища за развитието му и така през 1907 година се стига до решението местността около манастира да се превърне в курорт.

Гордостта и красотата на новоизградения курорт Св. Константин става и новосъздаденият парк, който включва интересни дървесни видове, храсти и красиви цветя, оформени в привлекателни паркови площи. С развитието на зеленото му богатство е свързано името на чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбур и Белведере във Виена и със създаването на морската градина във Варна. Най-старото дърво на територията на курорта днес е над 100-годишен полски бряст (Ulmus campestris), който се намира в двора на Международния дом на учените "Жолио Кюри" и се ползва със статут на защитено дърво.

В курорта "Дружба" е открит и първия в България черноморски петзвезден хотел - това е "Варна". Той бе символ на на невероятна красота и лукс. Изграден е от шведи. Поради тази причина във Варна той е познат и като Шведския хотел. Увековечен е в любимия на стотици българи филм "Оркестър без име".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: