Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват зала за ерготерапия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 11.01.2023Коментари (0)1891
©
В четвъртък от 11.00 часа ще се състои откриване зала за ерготерапия, реализирана със средства от дарителска платформа Подкрепи.бг и Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“ – Варна, предаде репортер на Агенция "Фокус". В залата за ерготерапия с площ 44 кв. м., на стойност - 37 824 лева, са монтирани: сетивни панели, висящи люлки, комбинирана стена за катерене, ролкова пързалка, гигантски валяци и  други съоръжения, съобразени с възрастта, уврежданията и двигателните умения на учениците.

Ерготерапията е наука, която е насочена към включване на деца и възрастни в дейности, които са значими и важни за тях. Ерготерапевта предоставя подкрепа в посока на усвояване на нужните умения и знания, за участие в тези дейности и не на последно място създаване на условия за самостоятелност и независимост при изпълнението им.

Ерготерапията винаги е индивидуална терапия, взимаща под внимание индивидуалните състояния и увреждания на децата. Тя е съобразена с нуждите и стремежите на детето училищна среда. Ерготерапията може да помогне в развитието на възможностите и за справяне с дейностите в ежедневието, да помогне на учениците да открият очарованието от напредъка в живота.

През ранните години се поставят основите за самостоятелното справяне с ежедневните задачи и това е периодът, в който децата учат и развиват различни умения основно през игра. Тези умения са взаимосвързани и забавянето при придобиване на някои от тях често има вторичен ефект за много други, включително за успешното включване в училище. Ерготерапията може да помогне да бъдат избегнати или преодолени тези затруднения в развитието.

Тези дейности са свързани с три основни сфери – игра, учене и самообслужване при децата. Ерготерапевтичната практика, живо се интересува от взаимодействието между личността, средата и дейността и това кара ерготерапевта да направи оценка на всеки един елемент и тяхното взаимоотношение, за да се направи план за действие в посока подкрепа и терапия, като крайната цел е детето, да бъде максимално самостоятелно и независимо по време на участие в дейностите от ежедневието.

Ерготерапията може да помогне на децата, които имат затруднения с координацията, фокусирането и организирането на дадена дейност. Тя също може да помогне на децата, които се затрудняват да контролират собствените си действия и поведение и/или трудно интегрират различните стимули идващи от средата. Решаващо значение има при определени затруднения свързани с ученето и вниманието, с които децата се борят в училище и в ежедневието си. Работи се за финна и груба моторика като: използване на четка за зъби, обличане, скачане, катерене, писане на дъска и подреждане на раницата.

Подкрепи.бг е прозрачна онлайн дарителска платформа, която е изградена от доброволци, които са специалисти в различни области (ИТ, дизайн, маркетинг, право, финанси, социални дейности и др.). Идеята за платформата се заражда в края на 2020 г. след отчетена нужда от дарителска платформа, на която хората да имат доверие. След задълбочено проучване на особеностите, нуждите и предизвикателствата в областта на онлайн дарителството и дарителството в България като цяло, в средата на 2021 г. започва усилена работа по техническото изграждане на платформата. След близо година и половина упорита работа на армия от доброволци от цяла България и няколко организации-партньори като Суперхостинг и СофтУни, през Август 2022 г. платформата стартира официално с две пилотни кампании за дарения. Една от тези две кампании и първата успешно събрала средства е кампанията за изграждане на стая за ерготерапия в помощ на децата с нарушено зрение от Специално училище за ученици с нарушено зрение Проф. д-р Иван Шишманов“ в гр. Варна. Към днешна дата на платформата може да се намерят 5 активни и 3 успешно приключили кампании. Платформата все още е в процес на развитие и всички кампании, които са на нея са предварително проучени, а тяхното изпълнение анализирано от екипа, за да се намери най-оптималната формула за прозрачност, която е в основата на Подкрепи.бг.

Обща стойност на залата за ерготерапия– 37 824 лева.

За строително-монтажни работи - 18 004.00 лева от дарителска платформа Подкрепи.бг. и 19 820 лева от Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: