Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Откриват ХХ Европейски музикален фестивал Варна 2024
Автор: Велизара Ангелова 12:51 / 30.03.2024Коментари (0)1339
© Софийска филхармония
Днес се открива ХХ Европейски музикален фестивал Варна 2024.

За своята първа среща с публиката в българската морска столица днес от Берлин пристига Елена Башкирова-Баренбойм. Именитата пианистка ще е солист на оркестър Кантус Фирмус под палката на маестро Ивайло Кринчев в концерта на 30 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, с който ще бъде официално открит ХХ Европейски музикален фестивал Варна.

Програмата ще бъде изключително от произведения на Моцарт. Оркестърът ще открие с обичаното Дивертименто  в ре мажор, а след това на сцената ще излезе и Башкирова с Концерт за пиано и оркестър №13. Признат познавач на Моцартовото клавирно творчество, звездната пианистка е избрала да поднесе на варненската публика тази рядко изпълнявана, но много красива творба на Моцарт. Финалът на концерта ще бъде с още един бисер на Моцарт - Симфония №36 "Линц“ в изпълнение на Оркестър Кантус Фирмус.

Елена Башкирова е родена в Москва в уважавана руска музикална фамилия, обхващаща няколко поколения. Тя е дъщеря и достоен наследник на легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Започва обучението си в класа на своя баща в Москва. През 1978 г. вече е в Париж, където емигрира заедно с първия си съпруг - латвийския цигулков виртуоз Гидон Кремер, с когото се изявяват като дуо. През годините работи с диригенти като Пиер Булез, Серджу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 г. се установява в Берлин с настоящия си съпруг - прочутия пианист и диригент Даниел Баренбойм.

Башкирова се представя не само като блестящ солист, тя е и утвърден корепетитор и ансамблов изпълнител. Има подчертан замах като музикален продуцент с изразен вкус към предлагането на музикални преживявания от най-висок клас. Артистичен създател и директор е на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, основан през 1998 г. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от  културния живот на Израел, обединявайки ярки солисти от цял свят.

От 2012 г. ежегодно през април в Берлин организира партньорски фестивал на този в Йерусалим. Заедно с участници от фестивала Башкирова гастролира на значими европейски форуми - в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала "Джордже Енеску“ в Букурещ, Клавирен фестивал в Рур и "Бетовенфест“ в Бон. Създадените от нея програми са документирани в многобройни записи.

Елена Башкирова партнира в рецитали и на едни от най-популярните певци на нашето време - Анна Нетребко, Олга Перетятко,  Доротея Рьошман, Рене Папе, Робърт Хол.

През 2018 г. получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е отличена с почетна докторска степен от Университета "Бен-Гурион" в Негев. Отскоро е назначена за президент на Фондация "Феликс Менделсон-Бартолди" в Лайпциг, наследявайки диригента Курт Мазур.

Билетите за концерта, с който се открива фестивалът, са с цени от 25 до 60 лв. Могат да се купят от Билетния център и сайта на Фестивалния и конгресен център:








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: