Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отлагат лабораторията на ЦЕРН във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 28.09.2010Коментари (0)4626
© BulPhoto
Проектът за изграждане на физична лаборатория на ЦЕРН във варненската обсерватория "Николай Коперник" засега се отлага. Това стана ясно по време на среща на генералния директор на Европейския център за ядрени изследвания Ролф Хойер със зам.-кмета на Варна по въпросите на образованието Коста Базитов. Идеята все още стои, но на този етап предвид тежката икономическа ситуация не сме в състояние да я изпълним, каза домакинът. Проектът, който бе подплатен и със споразумение, предвижда лабораторията да бъде изградена с помощта на ЦЕРН и финансови средства от общината. Не се отказвайте, призова от своя страна Ролф Хойер. Той посочи, че децата имат интерес към физиката, но започвайки изучаването й в училище се демотивират, тъй като не се учи модерна физика. Интересът на учениците трябва да бъде привлечен именно с нея. Първоначално те трябва да учат как е възникнала вселената и други подобни теми, а след това да се пристъпи към усвояването на традиционните знания, заяви директорът на Европейския център за ядрени изследвания. В тази връзка се разбра, че през следващата година ще се проведе среща на учени от ЦЕРН с представители на ЮНЕСКО, основната цел на която е да се обсъдят варианти за това как физиката може да стане по-интересна. Друга инициирана от ЦЕРН среща пък ще нищи връзката между физиката и религията. Въпросът бил обсъден с папа Бенедикт XVI и той одобрил подобно сътрудничество. В Центъра за ядрени изследвания предстои и стартът на програма, която ще направи възможно комбинирането на науката с изкуството. Идеята е хора на изкуството да опознават работата на научните работници и да я доближават до широката публика.

По време на престоя си във Варна Ролф Хойер изнесе лекция за ЦЕРН и работата му пред участниците в Училището за ускорители. То се провежда всяка пролет и есен в страна-членка на ЕС, а тази есен негов домакин е българската морска столица. В двуседмичното обучение участват 130 студенти и докторатни от Европа, Австралия, САЩ и други, сред които двама български кандидат-висшисти - един от Софийския университет и един от Женевския.

Във Варна директорът на ЦЕРН за пръв път гледа през телескоп. С помощта на напътствия на варненски ученици, любители на астрономията, Хойер е наблюдавал Луната, Нептун и техните спътници. Относно големия андронен колайдер, той информира, че проектът е все още в начален стадий, а продължителността му е 20 години.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: