Отлагат пускането на шадраваните във Варна за 15 май

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:35 / 04.05.2016
1965
Градските фонтани ще заработят на 15 май, когато ще е и официалното откриване на новият туристически сезон. Това заяви за Varna24.bg инж. Петър Гърбузов, директор на дирекция "Инженерна инфраструктура" в Община Варна.

Неотдавна той каза, че шадраваните трябва да бъдат пуснати на 1 май, за да им се порадват варненци и гостите на града за празниците. Това обаче се оказало невъзможно, тъй като все още се извършвали технически и профилактични дейности по тях. 

Репортерска проверка установи, че шадраванът на площад "Независимост" стои пълен с вода в очакване на работния си режим.

Припомняме, че новият фонтан, който бе пуснат миналото лято след пълно обновление, може да изстрелва воден стълб с височина до 41 м. 

Уникалното за страната съоръжение, което е част от проекта "Естетизация и модернизация на главна пешеходна зона и зона за обществен отдих - град Варна", разполага с над 2000 цветови комбинации, което го превръща в красива водна атракция.

180 кубика оборотна вода се превръщат във феерия от танцуващи цветни струи, благодарение на 52 помпи, 300 дюзи, 400 прожектора и 30 км положени кабели. Допълнително е изграден воден пръстен, монтирана е система от тръбни разводки.

Металната конструкция на съоръжението се равнява на 8500 кг. Използвана е съвременна автоматика, която се ръководи от компютърни устройства и осигурява възможност за синхронизацията между осветление и музика.

Фонтанът има дневна, нощна и междинна програма без мелодии. Очаква се със затопляне на времето всяка вечер от 20.30 ч. да започва програма, съчетаваща вода, звук и светлина.

Още миналата година от Община Варна обявиха, че се работи по подготовка на конкурс за авторска мелодия на фонтана, ще бъде обявена и анкета за любима песен на варненци, която да бъде използвана за водното шоу.

Подготвени за пускане с изчистени корита са и шадраваните до сградата на Община Варна.

За радост на малчуганите и ужас на майките от 1 май заработиха т.нар. сухи шадравани в градинката до театъра и на площад "България", където хлапетата обичат да шляпат на воля. Все още обаче времето е студено и "мокрите" игри могат да докарат сериозни здравословни проблеми на децата.

Виж коментарите (2)

Още по темата (5):
10.09.2018 Варна остана без една от най-атрактивните си забележителности
26.07.2018 Технически проблем извади шадраваните на Варна от строя
30.01.2018 Общината налива 1,5 млн.лв. в поддържане на градските фонтани и чешмички
24.10.2017 Фонтани бълбукат по време на пороя във Варна, градът плувна във вода
16.07.2015 Пускат новия фонтан на "Независимост" до дни
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).