Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отличиха проф. Петър Ангелов със "Златна муза"
Автор: Стоян Маджиров 12:00 / 30.04.2019Коментари (0)3887
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Проф. Петър Ангелов - директор и художествен ръководител на Академичния танцов театър на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър“, бе отличен с наградата "Златна муза" - за цялостно творчество от Асоциацията на хореографите в България. Проф. Ангелов получи отличието от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на церемония, която се проведе в София в Международния ден на танца.

По регламент, наградата за цялостно творчество се присъжда с единодушно решение на Асоциация на хореографите в България.

"След дългия стаж, блясъкът на благородния метал ми е познат, но тази награда е особено значима за мен! Тя се присъжда от хореографите на България, обединени в Асоциация. Давам си сметка, че това което съм постигнал в живота си, се дължи не само на моя труд и умения, но и на съвместната ми работа с редица композитори, художници, драматурзи и на прекрасните артисти-танцьори, с които съм работил, а в последните години на моите студенти от Академичния танцов театър на Варненския свободен университет. Още веднъж благодаря!", каза проф. Ангелов при получаване на "Златната муза".

Проф. Петър Ангелов е преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" от 1995 г.  Той поставя основите на специалността "Хореография"  и прави много за нейното развитие и утвърждаване. Проф. Ангелов работи всеотдайно и с любов за обучението на младите кадри в областта на хореографското изкуство. От 2008 г. е директор и художествен ръководител на Академичен танцов театър "Черноризец Храбър". Днес Петър Ангелов е почетен професор и член на Настоятелството на Варненския свободен университет.

Носител е на множество отличия и награди, сред които: орден "Кирил и Методий", златен Орден на труда; големите награди на Международните фолклорни фестивал в Дижон – Франция, Закопане – Полша, Шарлероа – Белгия, Ефес – Турция, Сегет – Унгария и много награди от национални конкурси и фестивали. Удостоен е със званието "Заслужил артист". Три пъти е носител на награда "Варна“ в областта на танцовото изкуство и за принос в развитието на културата на града. Отличен е с "Кристална лира“ и "Златно огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци и много други.

Проф. Петър Ангелов е автор на над 80 танцови произведения за ансамблите "Варна", "Пирин", "Добруджа", "Загоре", "Родопа", "Сливен", "Тракия" и други, както на постановки за професионални и аматьорски ансамбли в САЩ, Канада, Белгия, Франция, Унгария, Русия, Германия, Швейцария.

Един от върховете в неговото творчество е постановката "Де гиди вино червено". Това е първата в страната голяма сценична форма в народно - сценичното изкуство, т.е. – музикално - танцов драматичен спектакъл по подобие на големия балетен спектакъл. Постановката е удостоена с националната награда на Съюза на българските музикално - танцови дейци и Министерството на културата "Кристална лира", за върхови постижения в танцовото изкуство. Днес спектакълът "Де гиди, вино червено" е включен в учебниците и програмите за обучение в специалност "Хореография" във висшите училища в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: