Отмениха прехвърлянето на акциите на Варна в капитала на "Международен панаир Пловдив" АД

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
11:26 / 27.10.2021
1744
Общинският съвет няма да гласува предложението за увеличаване на капитала на "Пълдин Туринвест“ АД чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на "Международен панаир Пловдив“. Председателят на местния парламент Тодор Балабанов предложи точката да отпадне от дневния ред на днешното заседание с мотива, че е получено писмо от Министерство на икономиката, според което, ако се вземе решение за прехвърляне, биха се нарушили разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК). Предложението за апортиране на акции беше направено от "Пълдин Туринвест“ АД. 

В писмото на министъра се посочва, че прехвърлянето на акции, собственост на общината, на физически или юридически лица с под 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала, каквото е "Пълдин Туринвест“ АД, гр. Пловдив, законодателят е дефинирал като приватизация. Редът и условията за извършване на приватизация са изчерпателно регламентирани в ЗПСК. 

Според министерството "вземането на решение от Общинския съвет – Варна за разпореждане, чрез апортна вноска, с притежаваните от общината акции от капитала на "Международен панаир Пловдив“  АД ще има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и би могло да се приеме по своята правна характеристика като дисимулирано приватизиране на акциите от капитала "Международен панаир Пловдив“ АД“.

"При гласуване на включената в дневния ред точка, касаеща акциите на Община Варна в "Международен панаир Пловдив“ АД, гр. Пловдив, ще се създадат предпоставки за заобикаляне на закона и допускане нарушение на установения ред за извършване на приватизационна сделка“, се казва още в писмото.

Към настоящия момент капиталът на "Международен панаир Пловдив“ АД е разпределен между "Пълдин Туринвест“ АД (50,36%), Община Варна (29%), държавата чрез министъра на икономиката (20,63%) и други акционери (0,01%).

"Не без значение е фактът, че с гласуването на едно такова решение от страна на ОбС – Варна за прехвърлянето на акциите чрез апортна вноска в "Пълдин Туринвест“ АД ще се допусне придобиването от страна на последното на мажоритарно участие в "Международен панаир Пловдив“ АД и възможност то да взема еднолично всякакви решения от компетентността на Общото събрание, без да може да се защити публичният интерес при гласуване – на държавата и на Община Варна. Съгласно сега действащия устав на "Международен панаир Пловдив“ АД, решенията на Общото събрание се приемат с мнозинство от 2/3“, пише още в писмото на министъра на икономиката Даниела Везиева.

Общинските съветници изключиха от дневния ред и точката за учредяване на безвъзмездно право за ползване върху 16 дка общински имот в кв. "Галата“, за който има предложение да бъде превърнат в парк. Аргументът е, че теренът е публична общинска собственост и Общинският съвет не може да се разпорежда с него.

Виж коментарите (3)

Още по темата (9):
08.01.2024 Министър Богданов за Пловдивския панаир: Надяваме се до края на март месец ние да можем да възстановим тези 29% акции, които в момента са в Община Варна
09.06.2023 Депутатите решават за прехвърлянето на акциите на Международния пловдивски панаир
07.06.2023 Депутатите обсъждат казуса с Пловдивския панаир и Кодекса на труда днес
27.04.2023 БСП: Направихме сметка колко струват кметуванията на Димитров и Портних
15.02.2023 Частен инвеститор предлага декар в центъра на Варна срещу акциите на общината от Пловдивския панаир
27.01.2023 Разглеждат казуса с Пловдивския панаир
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).