Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Отмениха стопирането на дейността на кучкарника в Каменар! Решиха, че бил много "уютен"
Автор: Стоян Маджиров 10:54 / 24.04.2019Коментари (0)1975
©
С решение по дело, образувано по жалба на кмета на община Варна срещу разпореждане, издадено от д-р Иван Стефанов – главен инспектор при ОБДХ Варна, състав на Административен съд Варна постанови отмяна на наложената с него принудителна административна мярка (ПАМ) - временно преустановяване на дейността по залавяне и обработка на безстопанствени кучета в Обект "Общински приют за безстопанствени кучета“ – с. Каменар и поетапно пускане на наличните 76 животни по местата на залавяне или предоставянето им за осиновяване.

При извършената съдебна проверка, съдебният състав констатира наличието на съществени нарушения на административнопроизводствените правила при налагането на принудителната административна мярка и явното й несъответствие с материалния закон. Съдът се обосновава и със заключението на вещото лице по проведената съдебно-техническа експертиза, което ясно сочи, че извършеният основен ремонт и реконструкция, не само че съответства напълно на одобрената и съгласувана и от ОБДХ Варна екзекутивна документация, но и реализира допълнителни подобрения на средата за отглеждане на безстопанствените животни.

В мотивите на решението съдът е поставил акцент върху въпрос, отговорът на който поставя делото и изхода от правния спор в категорията на дела с висок обществен интерес. Съдържанието на приложените по делото множество сигнали за наличие на агресивни безстопанствени кучета, описаните там инциденти, особено сигналното писмо на началника на V РПУ при ОД на МВР Варна, мотивира съда да приеме извод за съществуващ потенциален риск за спокойствието, сигурността и безопасността на гражданите и гостите на Варна и изисква бързи, адекватни и изключително навременни превантивни мерки, които да ги гарантират.

Съдебният състав посочва в мотивите си, че при наличието на действащ приют за безстопанствени животни, изграден, регистриран и функциониращ, експлоатиран при непълна заетост на определения капацитет, да се разпореди преустановяване на дейността по залавяне и обработка на безстопанствени кучета и поетапно пускане на наличните 76 бр. животни по местата на залавяне, освен че е неоправдано от позиция на закона, то е неоправдано и от гледна точка на гражданското общество. Съдът счита, че се засягат права и законни интереси на граждани в по-голяма степен от най-необходимото са постигане целите, за които е издаден актът. Това, според решаващият състав на съда, съставлява нарушение на основен принцип на административното правораздаване – този, прокламиран в чл. 6 от АПК.

Решението подлежи на обжалване в 14 дневен срок от съобщаването му на страните с касационна жалба пред ВАС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: