Отново оскверниха статуята на арх. Дабко Дабков

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
08:41 / 25.06.2017
6644
Неизвестни лица отново изцапаха статуята на арх Дабко Дабков в центъра на Варна, научи Varna24.bg.

Това е втората вандалска проява, откакто уникалната статуя бе поставена. Оказа се, че този път става въпрос за изтърван сладолед, който е изцапал бронзовата фигура.

Авторът на книгата за знаменития архитект Християн Облаков лично е отишъл, за да почисти творбата.

"Изпитвам огромен респект и уважение към личността на арх. Дабков, затова и този път се заех да почистя. Подобно уважение трябва да изпитват всички, не само варненци, но и гостите на града", сподели за Varna24.bg г-н Облаков.

Още при поставянето на бронзовата фигура в цял ръст, кротко приседнала на пейка по ларгото на Варна, тя предизвика огромен интерес у минувачите.

"Създаването на скулптурата на арх. Дабко Дабков започна с книгата на Християн Облаков, която извади на светло личността на този архитект. Идеята беше отначало да се направи един релеф, който да се залепи на фасадата на хотел "Мусала". Сами разбирате какво щеше да представлява това между дрехите и ламарините. Добре е, че кметската администрация оцени начинанието. Намерихме подкрепа от страна на архитектите да не бъде една тривиална пластика като паметна плоча или някакъв бюст. Така се стигна до това решение. Отдавна съм казвал, че е нужна на гр. Варна една чисто градска естетизираща пластика, създаваща усмивки на лицата на хората. Видях тези усмивки още при монтирането на фигурата. Видях, че на децата им е приятно и на възрастните също. Мисля, че създава едно настроение, от което Варна има нужда", каза създателят на пластиката Веселин Костадинов преди време.

Той припомни, че арх. Дабков е един истински европеец, който е донесъл европейския дух във Варна с облика на сградите, които е създал, а те са над 200 във Варна.

По повод на това, че излъчването на бронзовата фигура е изключително ведро и спокойно, Костадинов каза: "Няма как той да не излъчва този европейски дух и тая висша аристокрация. За мен оставаше само да се опитам да се доближа до същността му и да


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).